Veaceslav Ioniţă: "Actuala formulă de percepere a TVA este una optimală"

"Actuala formulă de percepere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli, este una optimală şi aprobarea acesteia la sfârşitul anului trecut, a fost o decizie corectă", consideră preşedintele Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, deputatul fracţiunii PLDM, Veaceslav Ioniţă.

Solicitat de reporterul "INFOTAG", deputatul a menţionat că "iniţial se făceau multe speculaţii pe marginea acestui subiect, agricultorii fiind puşi în gardă de prezicerile negative ale unor politicieni".

"Realitatea din primele luni ale anului, când se practică recuperarea a 12% TVA din cele 20% percepute pe parcursul a 30 de zile, ne demonstrează că această schemă funcţionează. Acest model este pe placul producătorilor agricoli şi nu al intermediarilor şi exportatorilor. Noi întoarcem banii ţăranilor. În prezent aceştia au pretenţii doar la viteza de recuperare, având temeri că durata acestei proceduri va fi mai lungă decât 30 de zile. Problema agricultorilor ţine nu de esenţa politicii fiscale, ci de cea administrativă - va reuşi oare guvernul să se încadreze în aceste termene. Din câte cunosc, nu există careva probleme în această privinţă", a concluzionat parlamentarul, dar nu înainte de a sublinia că cifrele concrete privind transferarea mijloacelor respective sunt cunoscute mai bine de Inspectoratul Fiscal.

Totodată, Ioniţă nu a comentat în niciun fel iniţiativa Partidului Democrat, potrivit căreia, diferenţa de 12% din TVA-ul perceput, ar urma să fie transferată pe conturi speciale ale producătorilor agricoli.

"Eu nu am auzit nimic despre aşa ceva şi în prezent acţionăm conform Codului Fiscal, aprobat de majoritatea parlamentară", a menţionat reprezentantul PLDM.

Depozitarea celor 12% pe conturi speciale ale producătorilor agricoli le-ar permite acestora, după cum consideră democraţii, "să fie asiguraţi că vor avea mijloace pentru susţinerea activităţii de producere".

Amendamentele respective la Codul Fiscal sunt formulate în proiectul de lege, promovat de către fracţiunea parlamentară a PD şi examinate de comisia de profil.

Potrivit "INFOTAG", autorii iniţiativei menţionează că actuala procedură de recuperare a TVA este una complicată, birocratizată şi, de regulă, nu sunt respectate termenele de recuperare.

Infotag, 25 februarie 2013.