Președintele Consiliului de Administrație al Südzucker Moldova, despre eforturile FIA de creare a condițiilor pentru atragerea investițiilor în Moldova
Asistență de specialitate pentru autorități în procesul de dezvoltarea și formare a condițiilor cadru previzibile, pe termen lung, reformarea sistemului justiției, aducerea ordinii în sfera comerțului. Președintele Consiliului Asociației Investitorilor Străini, Spicherul Comitetului de Conducere al Südzucker Moldova, Alexander Koss, povestește într-un interviu despre planurile de viitor, realizările companiei și pașii pe care intenționează să-i facă pentru a crea condiții de atragere a investițiilor în Moldova.
Despre activitatea și realizările FIA
Anul acesta, printre propunerile din Cartea albă, ați prezentat una care este foarte dură pentru stat – o misiune externă de monitorizare a sistemului de justiție. Este o cerință gravă din partea investitorilor străini, fiindcă propune statului să recunoască eșecul și incapacitatea sa de a administra treburile publice. A fost o exagerare deliberată sau este deja imposibil de tolerat? Cum au reacționat autoritățile și cum se pune în aplicare această inițiativă?
O adevărată independență, integritate și transparență a sistemului de justiție este dificil de realizat într-o țară cu o economie de tranziție și o mentalitate tradițională. Timp de aproape 30 de ani de independență a Moldovei, reprezentanții sistemului justiției au servit în mod repetat intereselor unei guvernări sau alteia, îndeplinindu-i ordinele. Societatea moldovenească demult s-a copt pentru eradicarea acestei practici vicioase, dar nu trebuie să ne așteptăm că sistemul justiției se va schimba de la sine, din proprie inițiativă. În opinia noastră, pentru reabilitarea sistemului justiției, este nevoie de un factor de declanșare „extern”, asistență de expertiză înalt-calificată oferită prin intermediul unui organism special nou creat, care să asigure, pentru un anumit timp, atât alinierea lucrătorilor sistemului justiției la cerințele stabilite pentru acesta în conformitate cu Constituția, cât și controlul legalității deciziilor luate de către aceștia în domeniul deschiderii dosarelor penale, acțiunilor de investigare, cercetării judiciare etc. Ar fi rezonabil să invităm să facă parte din acest organism experți cu înaltă calificare din UE, SUA, Marea Britanie și alte țări cu sisteme judiciare bine stabilite și „curate”. Iar acest organism nu ar restricționa în niciun caz pe oricine acționează în cadrul legii.
Aș dori să remarc că pentru investitori aceasta este cea mai importantă întrebare sistemică, la care încă nu primesc un răspuns adecvat. Și înainte de a primi acest răspuns, Moldova cu greu se poate aștepta să ajungă la fluxul de investiții necesar pentru creșterea bunăstării oamenilor care locuiesc aici. De aceea am promovat-o și vom continua să o promovăm sub orice guvernare.
Ce alte priorități mai are FIA?
Acestea includ asistență de specialitate autorităților în dezvoltarea și formarea condițiilor cadru previzibile, pe termen lung, transparente și ușor de înțeles pentru segmentele de piață reprezentate de companiile membre ale Asociației. Alături de autorități, FIA participă la diferite grupuri de lucru în care Asociația tinde să pună în aplicare propunerile incluse în Cartea albă din 2019.
Pe lângă reformarea sistemului justiției, suntem activi în domeniile decriminalizării infracțiunilor economice, liberalizării relațiilor de muncă și „digitalizării” economiei. Acordăm o atenție deosebită procesului de a „face ordine” în sfera comerțului, astfel ca acesta să iasă din umbră. Pentru a face acest lucru, este necesar să se elimine patentele în comerț, să se excludă vânzarea de produse și mărfuri de contrabandă și contrafăcute, pentru a se asigura un control eficient al originii acestora. O serie de propuneri se referă la dezvoltarea sistemului de sănătate. În special, contribuim la dezvoltarea și adoptarea Strategiei e-Sănătate, care va aduce transparență în activitatea instituțiilor medicale, precum și în utilizarea mijloacelor financiare din Fondul obligatoriu de asigurări în medicină. Vorbim și despre necesitatea revizuirii metodologiei de stabilire a prețurilor la medicamente, care este învechită și dificil de aplicat. Contribuim la elaborarea criteriilor clare și transparente pentru selectarea și contractarea prestatorilor de servicii medicale de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Publicați Cartea albă din 2005. Care sunt cele mai importante propuneri pe care FIA a reușit să le implementeze în legislație?
Timp de 15 ani, au fost dezvoltate și implementate multe propuneri sistemice incluse în „Cartea Albă”, ceea ce a îmbunătățit semnificativ climatul investițional în Moldova. Voi cita ca exemplu câteva dintre cele mai importante propuneri ale Asociației care au dat un impuls puternic creșterii atractivității investiționale a Moldovei.
A fost implementată o reformă de reglementare, grație căreia, prin lucrările Legii cu privire la așa-numita „Ghilotină” din 2005, au fost revizuite și optimizate bazele pentru reglementarea activității antreprenoriale (aproximativ 1200 de acte normative). De asemenea, în cadrul „Ghilotinei”, a fost creat un Registru unic care conține toate tipurile de autorizări, permise și licențe emise de organele de stat pentru desfășurarea activităților antreprenoriale.
Un alt rezultat important este formarea temeliei pentru dezvoltarea unui mediu competitiv. Cu participarea activă a experților FIA, a fost adoptată Legea privind protecția concurenței și a fost creată Agenția pentru protecția concurenței.
Rezultatele implementării inițiativelor noastre sunt vizibile și în anumite industrii. Astfel, cu sprijinul experților Asociației, a fost adoptată Legea privind parcurile IT și s-au creat condiții pentru implementarea acesteia în vederea susținerii și dezvoltării industriei IT din Republica Moldova. Iar cele mai recente exemple sunt demonopolizarea prestării serviciilor medicale pentru diagnosticul și tratamentul cancerului, care a îmbunătățit deja semnificativ calitatea tratamentului pentru pacienții ce suferă de boli oncologice din Moldova. Au fost adoptate documente de reglementare pentru eficientizarea incinerării deșeurilor, care ar trebui să aibă un efect benefic asupra ecologiei țării și să reducă emisiile dăunătoare.
S-au depus eforturi mari pentru îmbunătățirea relațiilor de muncă. Recent, a devenit posibilă simplificarea și accelerarea procesului de obținere a permiselor de muncă și de ședere de către cetățenii străini: timpul de așteptare a fost micșorat cu 70%, iar numărul de documente solicitate a fost redus la jumătate. Au fost adoptate amendamente la Codul muncii, care au adus un echilibru între drepturile salariaților și ale angajatorilor și a redus influența nejustificată, supraestimată a sindicatelor.
Sunteți unul dintre fondatorii FIA și anul acesta ați fost ales în calitate de Președinte al Consiliului pentru a doua oară consecutiv, cu ce realizări ale Asociației vă mândriți?
Cel mai important lucru este că, de-a lungul anilor, Asociația noastră a reușit să-și mențină independența față de politica internă și de vectorul geopolitic, sporindu-și semnificativ autoritatea atât în ochii reprezentanților organelor de stat, cât și în fața oamenilor. FIA a reunit cei mai mari investitori din întreaga lume, din țări cu sisteme politice diferite, așa că ne concentrăm exclusiv pe îmbunătățirea climatului investițional din Moldova și ne distanțăm de bătăliile politice care zguduie această țară îndelung răbdătoare, demnă de o soartă mai bună. Fiind într-un dialog constant și activ cu autoritățile, FIA se străduie să creeze condiții pentru atragerea de investiții în Moldova, pentru creșterea economiei și bunăstării poporului său.
Am lucrat cu mai multe guvernări, care reprezentau diferite forțe politice aflate la putere și, cu majoritatea acestora, am ajuns la soluții progresive care sunt importante nu numai pentru investitori, ci și pentru economie în ansamblu. În același timp, multe dintre propunerile noastre au fost inițial percepute negativ de către autorități, la fel cum, de exemplu, astăzi unii politicieni reacționează la Reforma Justiției pe care am propus-o sau, de exemplu, la liberalizarea pieței financiare. Dar, credem în înțelepciunea poporului moldovenesc, care a ales calea dezvoltării democratice, spre o societate civilizată, liberă de totalitarism. Suntem încrezători că progresul este ireversibil, iar timpul va pune totul la locul său. Și cu cât acest lucru se va întâmpla mai repede, cu atât mai multe investiții vor veni în Moldova, cu cât economia sa se va dezvolta mai repede, cu atât mai bine va trăi poporul moldovenesc.
Cea mai importantă caracteristică a activităților Asociației este angajamentul companiilor membre FIA față de principiile responsabilității sociale și dezvoltării durabile. Așa cum se spune, „nu poți arunca cu pietre, dacă trăiești într-o casă din sticlă” – prin urmare, toate propunerile Asociației iau în considerare specificul stării actuale a economiei și a societății din Moldova și vizează creșterea bunăstării locuitorilor săi.
Despre Südzucker Moldova și industria sfeclei de zahăr
Zahărul din sfeclă sau din trestie? De ce?
Pentru că fiecare țară are dreptul să-și dezvolte propria economie și trebuie să se străduiască să producă tot ceea ce este posibil – eficient și independent – pentru a obține valoarea adăugată maximă, pentru a oferi locuri de muncă și protecție socială cetățenilor săi. Zahărul din trestie astăzi este puțin mai ieftin decât cel din sfeclă, dar nici UE, nici Statele Unite, nici alte țări civilizate nu se grăbesc să-și lichideze propria producție de zahăr de sfeclă, înlocuindu-l cu zahărul din trestie. Un exemplu este liberalizarea pieței cafelei, care nu a dus la o reducere a prețului acestui produs. Iar vremea rea sau alte coliziuni din Brazilia, care domină piața zahărului din trestie, pot duce oricând la creșterea prețului. Este ușor să pierzi propria producție de zahăr, dar beneficiile luării acestei decizii sunt extrem de discutabile.
În același context, concurență liberă sau protecționism?
Echilibru rezonabil. Dacă vorbim despre piața internă, atunci când toți activează în aceleași condiții, trebuie garantată libertatea maximă pentru concurență. Pe piața globală, diferențele climatice, fiscale și altele, apriori creează oportunități inegale. Prin urmare, în materie de concurență globală, este necesar să ne protejăm în mod rațional piața și securitatea alimentară, în special pentru economii atât de mici și fragile precum cea din Moldova.
Ce înseamnă industria zahărului din Moldova în 2020?
Acestea sunt cele două fabrici de zahăr în funcțiune care asigură pe deplin Moldova cu zahăr, ținând cont de cota de import din UE. Este o distribuție bine dezvoltată și un marketing de produse cu mărci puternice. Și, de asemenea, zeci de gospodării agricole din nordul Moldovei, pentru care sfecla de zahăr este una dintre cele mai importante culturi industriale. În general, zeci de mii de familii din nordul Moldovei sunt implicate sau primesc venituri din cultivarea sfeclei de zahăr pe cotele lor. Dacă vorbim despre indicatori economici, compania noastră a încheiat anul trecut cu pierderi grave, care sunt asociate cu o scădere bruscă a prețurilor zahărului și o reducere semnificativă a vânzărilor pe piața internă din cauza contrabandei. Vedem o creștere semnificativă a pieței interne în acest an, când din cauza pandemiei frontierele cu Ucraina și Transnistria au fost închise, comerțul la piețe a fost suspendat, din cauza căruia fluxul și vânzarea zahărului de contrabandă practic s-au oprit.
Südzucker Moldova este un pionier al surselor de energie regenerabilă și unul dintre cei mai mari producători de energie verde din Moldova. De obicei, energia verde este mai scumpă decât energia fosilă, de ce aveți nevoie de aceasta?
Dacă e să spun pe scurt – ca să asigurăm respectarea cerințelor de mediu față de producția noastră și pentru reducerea costurilor de producție. Astăzi, strategia de trecere la surse regenerabile este o sarcină cheie pentru toate țările progresiste. Puteți vedea ce eforturi depune UE, subvenționând în mod activ acest domeniu. Compania noastră mamă implementează în mod constant proiecte de energie verde la întreprinderile sale.
În Moldova, ne-am propus să creăm o producere de bioenergie de înaltă tehnologie, bazată pe prelucrarea unui produs secundar din producția de zahăr – pasta de sfeclă, care a rezolvat și problema de mediu a utilizării sale. Ca rezultat, am folosit nu numai generarea de energie electrică, ci și toate produsele posibile de „energie verde” – în special, energia termică de la răcirea instalațiilor de cogenerare este utilizată pentru complexul nostru de uscare, iar substratul pulpei de sfeclă prelucrată în instalația de biogaz a devenit un îngrășământ valoros pentru câmpurile din sectorul nostru agricol.
Schimbările climatice sunt reale sau un mit? Cum acestea vă afectează compania?
Schimbările climatice sunt deja o problemă globală evidentă pentru toată lumea. Vedem cum cea mai severă secetă din acest an a dus la pierderea recoltei pentru aproape toate culturile. În ultimii ani, producătorii agricoli din Moldova au luat măsuri active pentru a schimba modelul agricol pentru o conservare maximă a umezelii în sol. În plus, specialiștii noștri dezvoltă tehnologii de economisire a energiei de mai bine de zece ani, atât în sectorul nostru agricol, cât și prin schimbul de experiență cu partenerii noștri agricoli, ceea ce le permite să reducă semnificativ consumul de resurse energetice pentru cultivarea culturilor agricole.
Dar cred în inteligența colectivă a umanității. Cred că noi toți împreună vom putea face față acestei provocări prin introducerea energiei verzi, excluderea treptată a motoarelor cu ardere internă și reducerea ponderii zootehniei în producția de proteine alimentare. Dacă vorbim despre agricultura Moldovei, sper că Guvernul va accelera dezvoltarea și implementarea soluțiilor pentru dezvoltarea irigării, în special cu privire la o abordare sistematică a întreținerii și utilizării rezervoarelor de apă, utilizarea fântânilor arteziene etc.
De la apariția Südzucker în Moldova, roada de sfeclă de zahăr s-a dublat. Așteptați sau nu o creștere suplimentară, mai ales în contextul încălzirii globale?
Am obținut o creștere a roadei medii de la 20 la 40 tone/ha, dar de pe câmpurile irigate, întreprinderile agricole strâng până la 70-80 tone/ha. Este deja un nivel european de productivitate. Prin urmare, avem spațiu pentru creștere și dezvoltare și investim activ în dezvoltarea irigațiilor în ferma noastră agricolă și, de asemenea, îi motivăm pe partenerii noștri agricoli să facă acest lucru prin programul de împrumuturi concesionale. La urma urmei, ținând cont de toate costurile, eficiența irigării pentru cultivarea sfeclei de zahăr ajunge la 160%. Dar infrastructura pentru irigare rămâne problematică. Din păcate, programul Provocările Mileniului nu a rezolvat pe deplin această problemă, există dificultăți cu livrarea de apă către câmpuri, unde fermele ar fi angajate în distribuție suplimentară. În general, aceasta este o sarcină complexă pentru noi și pentru autoritățile de resort.
Ar trebui statul să sprijine producătorii agricoli? Cum și în ce condiții? Ce ar trebui aceștia să ofere societății în schimb?
Dacă vorbim despre astfel de ani neordinari precum 2020, atunci, fără îndoială, mulți producători agricoli nu vor supraviețui fără sprijinul statului.
Dar dacă abordăm întrebarea în mod sistematic, pornind de la ideea că în țările vecine sectoare întregi ale producției agricole sunt subvenționate, atunci ar trebui să ne gândim la sprijinul statului pentru industriile care sunt competitive pe piața regională, care au potențial de export și care pot aduce câștiguri bănești în țară.
În schimb, statul are dreptul să se bazeze pe tehnologii agricole care economisesc energie și umiditate, pe investiții în fertilitatea terenurilor, pe relațiile cinstite ale producătorilor agricoli cu deținătorii de cote, participarea lor la viața socială și dezvoltarea infrastructurilor rurale. Dar aceasta este deja o întrebare ce influențează deciziile alegătorilor.
Care este cea mai mare problemă din agricultură?
Lipsa garanțiilor pentru investițiile în fertilitatea terenurilor ce aparțin deținătorilor de cote. Legislația de astăzi permite unui deținător de cote să renegocieze un contract cu cineva care îi promite ceva mai mult și, ca urmare, întreprinderile agricole pierd milioane de lei, investite în terenuri deseori epuizate sau cu buruieni pentru a le spori fertilitatea. În același timp, există și oamenii de afaceri din alte domenii, care cumpără terenuri agricole fertile, dar nu intenționează să le cultive în mod sistematic. Adesea, folosind aceste metode de concurență neloială, încearcă să distrugă sau să slăbească o activitate agricolă de succes.
Despre afaceri și despre sine
Care au fost primii dvs. pași în afaceri? Ați început de la o cooperativă ...
Am venit în afaceri dintr-un Institut de Cercetare și este firesc că primele mele proiecte de afaceri erau legate de implementarea dezvoltărilor științifice, la care am lucrat eu și prietenii mei. Eram implicați în tehnologii de membrană și, din moment ce exista o fabrică cu profil bună în Chișinău, am oferit noi soluții pentru tratarea apelor uzate, îndepărtarea impurităților din producția de ulei de floarea-soarelui etc. Cooperativa noastră a reunit specialiști și oameni de știință din Chișinău, Moscova și Sankt Petersburg, așa am făcut primii noștri bani serioși. Apoi am început să producem echipamente și structuri metalice nu doar pentru piața moldovenească, ci și pentru export. În același timp, ne ocupam cu reconstrucția întreprinderilor din industria alimentară. Am depus efort și am „avut noroc” pe meritate.
Ce calități apreciați în partenerii dvs.?
Cel mai important lucru este buna-credință. Dacă ați căzut de acord cu ceva, atunci nu este necesar să semnați hârtii sau să puneți o ștampilă rotundă, care, probabil, a rămas doar în unele țări din fosta URSS. Pe principiile bunei-credințe, mă strădui să construiesc relații nu numai în afaceri, ci și în viață.
V-ați născut în Kazahstan, dar considerați că Moldova este patria dvs. Ce visați în copilărie să deveniți atunci „când veți crește mare”?
Din Kazahstan, din motive de sănătate, la o vârstă foarte fragedă, părinții mei m-au transportat la bunica mea la Tiraspol, unde am locuit până la absolvirea școlii. Prin urmare, consider Moldova - Patria mea. Mereu mi-a plăcut să studiez și am visat să fiu om de știință. Atât educația, cât și primii ani de muncă au fost dedicați științei, chiar și primii pași în afaceri s-au bazat pe introducerea dezvoltărilor științifice.
După cum înțeleg, acest lucru a predeterminat apariția abrevierii „doctor” pe cartea dvs. de vizită. Împărtășiți-ne interesele dvs. de cercetare și modul în care acestea v-au ajutat în viață și afaceri.
Apărarea disertației de doctorat a fost stimulată de abordarea germană a educației pe tot parcursul vieții, care este acum introdusă în Moldova. La un moment dat, când eram șef de laborator, una dintre direcții a fost analiza economică a activităților întreprinderilor din industria alimentară și dezvoltarea standardelor pentru aceasta. Lucrarea științifică împreună cu educația de inginerie de bază, cunoștințele acumulate și experiența de management, probabil, au predeterminat interesele mele profesionale. Mi-am susținut teza de doctorat pe tema „Despre particularitățile evoluției și formării piețelor zahărului în țările cu economii în tranziție” în timp ce lucram deja în Südzucker Moldova.
Cum vă împărțiți viața între Drochia, Chișinău și Germania?
În timpul săptămânii de lucru, 1-2 zile sunt în Drochia, iar 3-4 la Chișinău. Înainte, zburam în Germania cel puțin o dată pe trimestru – pentru diferite reuniuni ale companiei-mamă. Acum comunicăm exclusiv online. Din motive evidente, practic n-am fost la Frankfurt anul acesta și abia recent am reușit să ajung acolo pentru a-mi revedea copiii și a rezolva o mulțime de chestii care s-au acumulat.
Sursa: www.agora.md