Producătorii agricoli şi fabricile de zahăr ar putea să achite TVA în mărime de doar 8%

Producătorii agricoli, dar şi fabricile de zahăr, ar putea să achite taxa pe valoare adăugată în mărime de doar opt la sută, în loc de 20. Restul, de 12 la sută, va trebui să fie acumulat pe conturi speciale şi utilizat exclusiv în procesul de producţie.

Un proiect de lege a fost aprobat, astăzi, în primă lectură, de Parlament. Autorul proiectului, deputatul democrat Adrian Candu, spune că iniţiativa are drept scop protejarea producătorilor de zahăr.

Potrivit deputatului democrat, impozitarea excesivă duce la creşterea contrabandei cu zahăr ieftin, iar acest lucru face concurenţă neloială producătorilor locali şi poate duce la falimentarea fabricilor de zahăr.

"La ora actuală, în Republica Moldova sunt peste 70 la sută din piaţă zahăr de contrabandă, deoarece preţul zahărului în Ucraina este mai ieftin, este subvenţionat şi funcţionează acest mecanism de TVA redus. În situaţia în care continuă chiar aşa, ce continuă astăzi, am putea să ne trezim până la sfârşitul anului că nu vom mai avea producători de zahăr în Republica Moldova", a declarat Adrian Candu.

Publika.md, 21 martie 2013.