Agricultorii speră că protestele de marţi vor determina autorităţile să renunţe la majorarea TVA de la 8% la 20%

Agricultorii speră că protestele de marţi, 31 iulie vor determina autorităţile să anuleze politica fiscală pentru anul 2013 la capitolul majorării taxei pe valoare adăugată în agricultură de la 8% la 20% cu restituirea în decurs de 1-2 luni a diferenţie de 12%.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia "INFOTAG", preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM), ex-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, a declarat că agricultorii din toată ţara s-au mobilizat şi vor demonstra autorităţilor că sunt o forţă majoră vocea cărora trebuie auzită.

"Protestele organizate sunt pur economice şi nu politice. Mii de fermieri din toate raioanele cu tehnică agricolă pe care o au în dotare vor protesta pe marginea carosabilului. Vom claxona în semn de nemulţumire faţă de majorarea TVA şi faţă de faptul că autorităţile nu au luat în considerare propunerile agricultorilor, care asigură 40% din venitul PIB", a specificat Cosarciuc.

El a menţionat că protestele se vor desfăşura între orele 10.00-12.00, iar cei mai mulţi manifestanţi vor fi concentraţi în raioanele Edineţ, Briceni, Ocniţa, Dubăsari, Orhei, Floreşti, Ungheni, Ceadâr-Lunga, Telenişti, Ştefan Vodă, Nisporeni şi Hânceşti.

"Precizez că protestele nu au conotaţie politică şi că la manifestare pot apărea provocatori. Solicităm Ministerului de Interne să asigure ordinea publică în timpul protestelor. Nu suntem împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană, însă ne dorim ca actuala conducere să nu comită o greşeală, dar să asculte opinia agricultorilor şi să renunţe la majorarea TVA în agricultură", a precizat Cosarciuc.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect Alexandru Slusari a declarat că agricultorii nu vor bloca drumul cu tehnică agricolă pentru că nu este corect să sufere participanţii la trafic care nu au nici o vină.

"Dacă autorităţile nu ne vor auzi, vom protesta până la Anul Nou şi suntem siguri că până la urmă majorarea TVA va fi anulată. În caz contrar majoritatea agricultorilor vor falimenta, iar bugetul de stat va avea de suferit drastic", a încheiat Susari.

Infotag, 30 iulie 2012.