Acţiunile Magt Vest şi a judecătorului din Donduşeni au fost constatate drept ilegale

În data de 13 noiembrie 2012 Curtea de Apel din oraşul Bălţi a constatat încheierea instanţei din Donduşeni drept fiind una ilegală şi a anulat această încheiere şi cele două modificări primite la cererea companiei Magt Vest, care a dorit să preia forţat recolta de sfeclă de zahăr ce aparţine întreprinderii agricole "Agroelit".

Anterior, şi anume vineri, la data de 09 noiembrie 2012, sechestrul aplicat pe recolta de sfeclă de zahăr şi acţiunile executorului judecătoresc, care a încercat să sustragă recolta de la Agroelit în favoarea Magt Vest, au fost declarate ilegale de către  Judecătoria raionului Drochia.

Tentativa de preluare forţată a recoltei de sfeclă de zahăr, care aparţine Agroelit, a fost întreprinsă la sfârşitul lunii trecute de către Magt Vest. Conform unei declaraţii a Magt Vest, judecătorul din Donduşeni, Oxana Banari, a autorizat ilegal această companie să strângă sfecla de zahăr de pe terenurile care aparţine Agroelit, urmare a datoriei faţă de Magt Vest a altei gospodării agricole. La fel, judecătorul a schimbat de două ori încheierea judecătorească, pentru că la început nu au fost găsite terenuri agricole cu sfeclă de zahăr la stăpânul datornic, iar mai apoi a fost indicat intenţionat şi abuziv numărul cadastral al unei alte  gospodării agricole cu sfeclă de zahăr.

În pofida agresivităţii reprezentanţilor Magt Vest şi a declaraţiilor publice ale directorului acestei companii, Gheorghe Magdîl, preluarea forţată a sfeclei de zahăr le-a eşuat. Magt Vest nu a fost ajutată nici de  declaraţiile publice ale Preşedintelui Judecătoriei din Donduşeni, care apărând colegul său, a declarat într-un interviu televizat, că a acţionat în mod legal, "Iniţial reclamantul nu a indicat numărul cadastral al terenului, pentru recolta căruia a fost planificat să fie aplicat sechestru. Mai târziu, reclamantul s-a adresat Judecătoriei cu rugămintea să fie schimbată încheierea judecătorească pentru a indica numărul cadastral."

În prezent, sfecla de zahăr a fost strânsă de pe terenul gospodăriei agricole a companiei Agroelit şi a fost furnizată la fabrica de zahăr din Drochia, care face parte din cadrul companiei moldo-germane Südzucker Moldova, şi care la începutul acestui an a contractat sfecla de zahăr de pe această gospodărie agricolă şi a plătit în avans semănatul şi alte lucrări agricole în valoare de aproximativ 2 mil. lei.

În scopul de a apăra recolta şi de a preveni pierderile partenerului său, compania Sudzucker Moldova a oferit suport tehnic şi juridic complex companiei Agroelit, precum a făcut şi o declaraţie comună publică. În acest sens, Spicherul Comitetului de Conducere ÎM "Südzucker Moldova" SA, Alexander Koss a declarat: "În acest caz a câştigat dreptatea. În ciuda acţiunilor ilegale ale concurentului nostru şi părtinirea clară a judecătorului din Donduşeni, cu eforturi comune s-a reuşit prevenirea fărădelegii, furtul proprietăţii private sub acoperirea unei hotărâri ilegale a instanţei. Sper că acţiunile instanţei de judecată din Donduşeni vor fi apreciate corespunzător de către organele competente, iar anularea operativă  a deciziilor ilegale va deveni un precedent pozitiv pentru sistemul judiciar din Moldova şi oamenii de afaceri oneşti din ţara noastră nu-şi vor mai face griji pentru securitatea afacerilor lor, cât şi pentru siguranţa bunurilor ce le aparţin."

Logos Press, 16 noiembrie 2012