PDM propune ca 12% din TVA să fie lăsate conturile speciale ale producătorilor agricoli, dar să nu fie transferate în bugetul de stat

Diferenţa de 12% din TVA plătite de agricultori pot fi lăsate în conturi speciale şi utilizate în agricultură (la momentul actual agricultorii achita 20% TVA în buget, 12% dintre care vor fi returnate în termen de 30 de zile - "I"). Modificările sunt prevăzute în proiectul de lege, prezentat de către fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat (PD).

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", autorii iniţiativei declară, că actuala procedură de rambursare a TVA este foarte complicată, birocratică şi adesea termenele de rambursare nu sunt îndeplinite. Din această cauză, există riscul că agricultorii se vor confrunta cu un deficit de fonduri pentru activităţile sale.

Democraţii argumentează necesitatea introducerii modificărilor la legislaţie prin faptul că din cauza secetei din anul 2012, situaţia financiară a agricultorilor s-a deteriorat. Există, de asemenea, riscul de creştere a numărului de controale fiscale, deoarece la restituirea TVA autorităţilor fiscale iniţiază inspecţii tematice.

"La fel există riscul creşterii nivelului de corupţie", subliniază autorii iniţiativei.

Potrivit lor, sistemul de păstrare a mijloacelor pe conturi speciale este cu succes utilizat în Ucraina. Acolo agricultorii sunt scutiţi de achitarea TVA în buget, iar suma plătită rămâne la dispoziţia producătorilor agricoli

"În aceste condiţii fermierii moldoveni cu greu pot concura cu producţia ucraineană", se spune în proiectul de lege.

Infotag, 06 februarie 2013.