Încercare ilegală de capturare a sfeclei de zahăr
ÎM "Agroelit" şi compania moldo-germană ÎM "Sudzucker Moldova" atenţionează despre încercarea ilegală a companiei "Magt Vest" de capturare a sfeclei de zahăr ce aparţine Agroelit.
La sfârşitul lunii trecute, Fabrica de zahăr din Donduşeni (care aparţine companiei Magt Vest), prin intermediul instanţei judecătorești din Dondușeni a aplicat sechestru pe proprietatea unei gospodării agricole, despre care se presupune că ar fi trebuit să îi livreze sfecla de zahăr.
Judecătorul din Donduşeni, Oxana Banari, a autorizat Fabrica de zahăr Dondușeni să recolteze sfecla de zahăr de la această gospodărie agricolă. Dar câmpul, care ar fi aparţinut acestei gospodării nu a fost de găsit. Atunci, încheierea judecătorească a fost corectată în mod arbitrar și ilegal, respectiv indicându-se un teren în apropierea satului Scăieni, unde se cultivă sfeclă de zahăr, dar de fapt atât terenul, cât și recolta de pe el aparţine unei altei gospodării agricole şi anume Agroelit.
La data de 26 octombrie 2012, vineri seara, directorul Magt Vest, Gheorghe Magdîl, împreună cu executorul judecătoresc au iniţiat procesul de recoltare, dar acest lucru a fost împiedicat de către proprietarul de drept al companiei Agroelit, susţinută de compania Sudzucker Moldova, care la început de an a contractat sfecla de zahăr de pe acest câmp şi au achitat în avans însămânţarea şi alte lucrări agricole în sumă de aproximativ 2 milioane de lei. În pofida agresiunii reprezentanţilor Magt Vest, preluarea ilegală și forțată a sfeclei de zahăr a eşuat, deoarece atât în încheierea judecătorească, cât și în actele executorului judecătoresc era indicat un număr cadastral inexistent, iar câmpul care a fost ales aleatoriu de către Fabrica de zahăr Dondușeni și executorul judecătoresc aparține Agroelit.
Agroelit s-a adresat la Curtea de Apel din Bălţi cu solicitarea de a fi anulată încheierea ilegală la şedinţa care urmează să aibă loc în timpul apropiat, la fel a intentat un proces la judecătoria oraşului Drochia. Programată pentru 06 noiembrie, şedinţa a fost amânată la cererea Magt Vest, care tinde să tergiverseze acest caz.
Între timp, judecătorul din Donduşeni, împreună cu Magt Vest, au modificat ilegal pentru a doua oară încheierea judecătorească şi introdus numărul de cadastru, care este identic cu cel indicat în documentele Agroelit.
În cadrul unui interviu televizat Gheorghe Magdîl a spus că nu recomandă concurenţilor să îi stea în cale: "Ceea ce îmi aparţine este al meu. Acestea sunt regulile jocului. Nu îmi staţi în cale şi nici eu nu vă voi sta".
Agroelit şi Sudzucker Moldova se îngrijorează de faptul că Magt Vest, având încheierea judecătorească modificată a judecătoriei Donduşeni, ar putea veni în zilele următoare împreună cu executorul judecătoresc la gospodăria agricolă ce aparţine Agroelit şi să înceapă recoltarea ilegală. În acest caz Agroelit şi Sudzucker Moldova intenţionează să atragă atenţia publică la încercarea continuă de preluare ilegală și forțată a proprietăţii (sfeclă de zahăr), întreprinse de Magt Vest.
Alexander Koss, Spicherul Comitetului de Conducere al Sudzucker Moldova, comentând acest caz, a menţionat: "Este scandalos faptul că unii din ţara noastră şi în zilele noastre continuă să acţioneze după metodele anilor ‘90, atunci când problemele se rezolvau prin ameninţare şi falsificare. Moldova îşi construieşte un viitor european, unde domină legea, iar dreptul de proprietate nu poate fi încălcat. Sunt convins că poziţia noastră este împărtăşită şi de către autorităţile moldoveneşti, precum şi de cetăţeni".
InfoMarket, 08 noiembrie 2012