Guvernul nu este dispus să cedeze în faţa agricultoirlor în chestiunea privind TVA

Poziţia Guvernului rămâne neschimbată - toţi trebuie să plătească impozite, iar în rezultat să avem venituri la buget. Despre aceasta a declarat miercuri premierul Vladimir Filat, comentând acţiunile de protest ale agricultorilor, nemulţumiţi de majorarea TVA de la 8% la 20%.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG, premierul a menţionat că acţiunea de protest de marţi „a fost una a milionarilor şi nu a agricultorilor", fără a explica însă ce a avut în vedere.

„Tot ceea ce am făcut până în prezent pentru sectorul agrar, demonstrează susţinerea pe care o avem pentru acest domeniu", s-a arătat convins premierul.

Potrivit lui, în anul 2013 Moldova va putea conta pe fonduri europene în cadrul proiectului pilot Impact, fapt care va permite fermierilor să obţină resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii agricole.

„Eu vreau să văd eficienţă în agricultură. Asta înseamnă - productivitate, produse de calitate şi concurenţă atât în ţară, cât şi peste hotare", a spus Filat.

Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa de asemenea şi-a exprimat nedumerirea faţă de protestele agricultorilor, dând de înţeles în cadrul unui interviu pentru Libera că Guvernul nu va renunţa la deciziile sale.

„Am aşteptat din partea agricultorilor o mai mare înţelegere. Ulterior, agricultorii vor realiza că deciziile care au fost luate sunt corecte şi sunt în beneficiul lor. Deciziile respective vin să introducă echitate în ceea ce priveşte impozitarea, dar în aceraşi timp să protejeze agricultorii de firmele fantomă", a explicat Negruţa.

În opinia ministrului, din cauza unor asemenea campanii, agricultorii nu pot simţi în măsură deplină susţinerea Guvernului. „Întotdeauna se găsesc intermediari, adică firme care utilizează susţinerea statului în locul agricultorilor", consideră ministrul.

El a dat asigurări că de la noua politică fiscală vor avea de câştigat doar agricultorii, deoarece doar ei vor primi înapoi cele 12% din 20% TVA".

Anterior, Agenţia „INFOTAG" a relatat că marţi pe traseele din ţară agricultorii au scos peste 2 mii de unităţi de transport în semn de protest faţă de decizia autorităţilor de a majora din 2013 TVA în agricultură. Organizatorii acţiunii au fost patronatele din ramură şi Asociaţia UniAgroProtect. Aceştia consideră incorectă decizia autorităţilor de a majora impozitele, precizând că statul trebuie să le acorde susţinere. Mai mult decât atât, fermierii nu cred în promisiunile Guvernului de a le restitui cele 12% din TVA în termen de 30 de zile.

Infotag, 02 august 2012.