Ulrich Vissmann: businessul Germaniei în Moldova consumă mulţi bani şi timp pentru depăşirea unor dificultăţi de neînţeles
«Întreprinderile înfiinţate în R.Moldova de oameni de afaceri din RFG se confruntă cu dificultăţi de neînţeles pentru a căror depăşire consumă mult timp şi bani», este de părere Ulrich Vismann, vicepreşedintele organizaţiei pentru colaborarea economică moldo-germană, care activează în republică timp de şapte ani.
Potrivit Agenţiei „INFOTAG", într-un interviu acordat ziarului «Moldavskie vedomosti», Vismann afirmă că marile corporaţii mondiale caută permanent locuri noi pentru plasare a producţiilor.
«În contextul practicii mele, nu pot afirma că interesul Moldovei ar fi foarte mare. În Moldova au fost înfiinţate multe întreprinderi cu capital german - Tirex Petrol, Sudzucker, Steinel Electronic, Rismo (Rieker Schuhe), Metro, Draexlmaier Automotive, la care muncesc peste 2 mii de persoane. Asemenea întreprinderi în Moldova ar putea fi mai multe, dacă nu s-ar isca probleme legate de sistemul de contabilitate, finanţe, control, obţinerea permiselor de şedere în ţară. Nu ultimul rol pe această listă îl are protecţia juridică insuficient a investiţiilor şi investitorilor», a apreciat omul de afaceri.
El a spus că, chiar şi acum întreprinderile din Moldova au probleme cu angajarea forţei de muncă calificate; specialiştii bine instruiţi, solicitaţi sunt „o marfă deficitară". Viesmann a sugerat intensificarea instruirii şi perfecţionării cadrelor în diferite regiuni economice ale ţării, organizarea instruirii profesionale.
„R.Moldova nu ar trebui să mizeze pe construcţia unor agenţi industriali mari, în perspectivă, ca şi în RFG, în Moldova întreprinderile mici şi medii trebuie să devină baza economiei. De acest aspect trebuie să se ţină cont dacă politicienii din R.Moldova doresc ca străduinţele lor pentru atragerea investitorilor germani să se încununeze de succes. Pentru businessmenii din RFG, în Moldova prezintă interes industria prelucrătoare, cea a încălţămintei, a textilelor ale economiei", a mai spus Ulrich Vismann.
Infotag, 11 octombrie 2012