Investitorii străini au venit pe pământ moldovenesc

Investitorii străini sunt dispuşi să acorde sume importante sectorului agricol din Republica Moldova. În acest fel, compania moldo-germană „Sudzuker Moldova" a investit mai bine de 2,5 mln. euro în crearea gospodăriei Agro-SZM. Compania fondatoare a arendat în raioanele Drochia şi Făleşti câteva mii de hectare de teren arabil, a achiziţionat tehnică modernă pentru prelucrarea acestuia şi a instruit personalul tehnic pentru a corespunde standardelor unei gospodării intensivă de tip nou. Iar rezultatele pozitive au apărut chiar în primul an de activitate al Agro-SZM. In linii generale, plata pentru cota de pământ a constituit 1,5mii lei sau 350kg grâu, 100kg floarea soarelui şi 20 kg zahăr sau 1,5 mii lei. Planurile Agro-SZM prevăd ca în 2009 gospodăria să îşi organizeze activitatea agricolă pe 12 mii hectare teren arendat. Atunci, probabil se va majora capacitatea bazei agro-tehnice, va creşte cifra profitului şi totodată, plata pentru arendă.

Compania producătoare de zahăr „Sudzuker Moldova" acordă o atenţie deosebită satului moldovenesc. Fie că este vorba despre politica de stat - „saif gard" (ceea ce constituie un impozit adăugător pentru importul de zahăr), graţie căreia producătorii de zahăr au căpătat surse financiare care le-au permis să creeze staţiunile agrotehnologice (ATS). Fie că ne referim la programul de profesionalizare pe cale îl aplică compania pentru calificarea personalului sau referindu-ne la parcul tehnic al ATS creat de Sudzuker cu ajutorul băncii KfW.

Dar nu aici s-a oprit implicarea companiei în viaţa satului moldovenesc. La începutul anului 2008 „Sudzuker Moldova" a creat o gospodărie agricol aferentă, de profil larg - „Agro-SZM".

Echipa managerială a gospodăriei agricole include doi manageri germani şi unul moldovean. Gospodăria a fost dotată din start cu două combine de colectare a cerealelor şi două pentru colectarea sfeclei, patru tactoare, semănătoare universale, cultivatoare şi pluguri. Parcul tehnic al Agro-SZM a fost concentrat în baza gospodăriei, în satele Nicoreni (Drochia) şi Ciolacul Nou (Făleşti). Iar mecanizatorii şi şoferii acestor maşini agricole sunt tineri din satele din apropiere care fac o şcolarizare iniţială cu instructori germani.

În aceste zone în care sunt concentrate şi fabricile producătoare de zahăr (Drochia, Făleşti, Alexăndreni) Agro-SZM a arendat 3,2 mii hectare pământ, multe dintre care nu au fost îngrijite ani la rând. Acesta este un element definitoriu, întru cât acestă companie cu capital străin este gată să investească în soluri împărăjinite, pe care ulterior le transformă în soluti productive cu bonitet ridicat. În timpul apropiat, gospădăria are drept scop mărirea suprafeţelor arendate până la 5 mii hectare, iar pentru următorii trei ani s-ar putea ajunge până la 12 mii hectare de teren arabil. În funcţie de mărirea suprafeţelor va fi completat şi parcul agro-tehnic.
„Concernul Sudzuker are tradiţia de a arenda terenuri începând cu 1835, cînd aplica această practică în Germania, dificultatea cu care se întâlnea acolo şi care este proprie şi Moldovei, este aşezarea parcelată a loturilor, ceea ce ineficientizează procesul de prelucrare tehnică a solului", a remarcat Rico Ruhl, manager Agro-SZM

Solicitaţi să explice care ar fi avantajele ţăranilor care decid să dea în arendă loturile aflate în proprietate, Leonid Cernei, manager, a menţionat: „În primul rând aş porni de la faptul că noi asigurăm garanţia durabilităţii, deci primul lucru pe care îl propunem este o arendă de lungă durată, cinci-zece ani. Ceea ce ne permite să iniţiem un proces de ameliorare a solurilor şi de reabilitare a calităţilor şi proprietăţilor acestora".

Vorbind despre ceea ce cultivă Agro-SZM nu putem remarca doar sfecla de zahăr, căci nu asta este prioritatea gospodăriei ci, dimpotrivă se doreşte a demonstra că prin aplicarea metodelor agricole intensive se poate obţine o roadă bogată de oricare tip de cultură, ceea ce ar asigura şi o plată înaltă cotaşilor. Mai ales că politica agrară promovată de Uniunea Europeană orientată pe minimalizarea volumului de producţie agricolă în UE nu face decât să aibă efecte pozitive asupra business-ului agricol moldovenesc.

În zonele în care deja arendat teren arabil, Agro-SZM a şi început procesul de achitare a plăţilor pentru arendă. În condiţiile meteorologice favorabile pentru Republica Moldova din acest an majoritatea gospodăriilor vor recolta roadă bună, dar cu siguranţă nu fiecare va fi suficient de responsabilă faţă de arendaşii pe care îi are, or acest fenomen negativ este propriu fiecărui an. Lucru pe care nu îl admite sub nici o formă Agro-SZM, orientată pe plătirea corectă, conform contractului, chiar şi în cazurile unui an cu recoltă minimă. „Până acum gospodăriile care arendau loturile ţăranilor de cele mai multe ori nu îşi satisfăceau obligaţiunile din contract, iar oamenii nu îşi primeau cota parte de produse, motivânduli-se rezultatele proaste din cauza lipsei de precipitaţii. În cazul gospodăriei Agro-SZM lucrurile sunt altfel perpepute, or, noi îi privip pe aceşti ţărani ca pe nişte parteneri de afaceri şi nu ne putem permite să ne dezamăgim partenerii. Chiar şi pentru condiţiile meteorologice nefaste ne asumăm obligaţia să plătim în termen cota parte. Iar cât priveşte livrarea la domiciliu a produselor agricole este o decizie adoptată cu scopul de a uşura viaţa omului de la ţară care şi fară acest lucru are multe bătăi de cap" - a remarcat Leonid Cernei.

Agro-SZM la începutul oricarei colaborări de arendă întocmeşte un contract în care se specifică data de plată şi doar în condiţii de forţă majoră lucrurile ar putea fi oarecum modificate. În aşa caz, plăţile pentru arendă sunt achitate nu mai târziu de 15 septembrie, mai mult decât atât, luând în consideraţie că majoritatea arendaşilor sunt persoane de vârsta a treia, care nu se află în grija cuiva, gospodăria Agro-SZМ transportă produsele agricole la domiciliu, ba mai mult, le depozitează în hambare şi le spune o vorbă bună arendaşilor.

Anatol Cernei, pensionar, s.Pervomaisk, r.Drochia ne povesteşte: „Lideri în satul nostru au fost mulţi, dar nimeni nu a avut interesul să facă ceva pentru oameni. Acum avem un lider nou, unicul care ne ia în serios şi ne respectă. De pe fiecare cotă pe care am dat-o în arendă primit grâu, zahăr şi floarea soarelui....chiar acasă ni le-au adus, altfel trebuia să ne gândim cu ce să le aducem. Nici nu vreau să îmi amintesc ce a fost până acum, îşi băteau joc de noi, iar de azi în colo totul va fi bine. Suntem siguri de asta."

Emil Gheţu, satul Nicoreni, r. Drochia spune: „Am dat cotele de pământ ale mele şi ale soţiei şi sunt mulţumit nu doar pentru că este roadă în acest an şi ne-a primit partea de produse, dar pentru că cei de la Agro-SZM şi-au ţinut promisiunea de a ne plăti la timp, nu am fost duşi de nas aşa cum se întâmpla până acum".

Administraţia gospodăriei agricole Agro-SZM consideră ca raporturile de prietenie şi parteneriat între ţărani şi gospodărie generează încredere şi cooperare, lucruri foarte importante pentru asigurarea progresului şi bunăstării.

Agro-SZM este o gospodărie model şi asta nu e spus în zadar, cu un bagaj de experienţă ei au dat startul unei afaceri corectă şi profitabile pentru ţărani. Loturile delăsate le-au transformat în pământuri rodnice, tinerii neangajaţi au devenit mecanizatori calificaţi iar parcurile tehnice amorfe s-au umplut de zgomotul tractoarelor. Iar ceea ce încearcă să realizeze este doar o parte din lucrurile bune destinate oamenilor din acestă ţară.

Lia Florea

http://www.moldova-suverana.md/arh.php?subaction=showfull&id=1224069153&archive=1224156601&start_from=&ucat=