Federația fermierilor solicită guvernului să mai analizeze toate riscurile înainte să ridice TVA la zahăr
Agricultorii solicită Guvernului să analizeze atent riscurile înainte de a modifica politica fiscală pe anul 2013, prin care taxa pe valoare adăugată la zahăr va creşte la 20%, faţă de 8% în prezent.
Potrivit Agenţiei "INFOTAG", preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNF), Valeriu Cosarciuc, ex-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a declarat, marţi, la o "masă rotundă", că majorarea TVA la zahăr îi va dezavantaja pe producătorii de sfeclă, dar va încuraja importurile de zahăr ilicite.
"În orice ţară civilizată statul propune politici fiscale în favoarea producătorilor autohtoni, la noi însă, de la o vreme, se pare că se întâmplă invers. Nu este oportun ca în condiţiile în care producătorii de sfeclă au investit milioane de lei în modernizarea tehnicii agricole şi a infrastructurii de producere a sfeclei de zahăr, TVA să fie majorată. În ultimii ani, suprafeţele de sfeclă de zahăr au crescut de la 23 mii ha până la 50 mii ha, în prezent, dovadă că agricultorii au avut încredere în stat şi în politicile adoptate şi şi-au dezvoltat capacităţile de lucru. Dacă acum TVA va fi majorată, ce vor face producătorii cu sfecla de zahăr, dar şi cei peste 7000 de muncitori din acest sector? Propun Guvernului să analizeze atent care sunt avantajele & #351;i dezavantajele majorării TVA", a subliniat preşedintele FNF.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari, a spus că majorarea TVA la zahăr este ultima barieră pentru importurile de zahăr din trestie. "Nu pot să îi înţeleg pe guvernanţi după numeroase discuţii în care am prezentat suficiente argumente împotriva majorării taxelor, aceştia parcă nici nu aud şi declară ferm că TVA trebuie să fie majorată pentru ca să fie asigurate venituri la bugetul de stat. Guvernul trebuie să identifice alte surse de venit. Lăsaţi industria zahărului să activeze în condiţiile actuale, nu contribuiţi la falimentarea acesteia. În peste 20 de state din Uniunea Europeană, TVA în agricultură este simbolică sau inexistentă, pentru a încuraja dezvoltarea acestui sector, la noi îns& #259;, se doreşte invers. Nu vom ceda", a declarat Slusari.
"INFOTAG" precizează: Guvernul intenţionează să instituie în anul 2013 o cotă a TVA standard de 20% la zahăr, în vederea respectării principiului de impozitare echitabilă a producătorilor. Ridicarea TVA la zahăr a fost recomandată de către Fondul Monetar Internaţional.
Infotag, 03 iulie 2012.