Mii de fermieri moldoveni au ocupat împreună cu tehnica magistralele auto ale ţării

În Moldova marţi a avut loc o acţiune de protest de două ore a mii de fermieri, care s-au pronunţat împotriva deciziei autorităţilor de a majora TVA de la 8 pînă la 20 procente, a declarat pentru AŞ Novosti-Moldova Alexandru Slusari, şef al Federaţiei Naţionale a Patronatului din agricultură şi industria alimentară.

Timp de două ore fermierii au ocupat toate magistralele auto ale ţării, parcînd pe marginea lor mai mult de două mii de tractoare şi combine. Producătorii agricoli purtau pancarde „Nu decapitalizării agriculturii!", „TVA 20% = pămînturi nelucrate", „TVA 20% = locuri pierdute de muncă".

Aceste acţiuni ale autorităţilor, în opinia lui Slusari, vor duce la decapitalizarea agrarienilor, creşterea substanţială a preţurilor la produsele agricole, economia tenebră, ridicarea nivelului corupţiei şi, în definitiv, la falimentul complexului agricol al ţării".

„În afară de aceasta, măsurile neleguite ale autorităţilor se vor solda cu pierderi considerabile pentru buget, care, potrivit datelor preliminare, pot fi de cinci sute de milioane de lei (36 milione de dolari SUA)", - a menţionat Slusari.

Cel mai mare număr de protestatari s-a adunat în raioanele Căuşeni, Orhei, Edineţ, Ştefan Vodă, Floreşti.

„Aceasta este prima acţiune de protest organizată, al cărei iniţiatoare a fost structura obştească a fermierilor şi producătorilor agricoli. Dacă problemele agrarienilor nu vor fi auzite de autorităţi, intenţionăm să convocăm la toamnă acţiuni mai masive în centrul capitalei Moldovei şi în regiunile ţării", - a specificat Slusari.

News-Moldova, 31 iulie 2012.