Patronatele îşi manifestă dezacordul faţă de politica bugetar-fiscală pentru 2013
Confederaţia Naţională a Patronatului (CNPM), alături de mai multe asociaţii de producători, se declară împotriva proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative de politică bugetar-fiscală şi vamală pe anul 2013, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul în cauză a fost aprobat de către Guvern la 21 iunie şi acum urmează să fie supus votului în plenul legislativului. Potrivit Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect", Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova şi Asociaţiei Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, pe parcursul ultimelor săptămâni Ministerul Finanţelor a inclus propuneri de majorare a perioadei de incapacitate temporară de muncă plătită de angajator de la 3 la 5 zile, precum şi majorarea cotei TVA la zahăr şi producţia agricolă de la 8% la 20% - acţiuni întreprinse fără a consulta comunitatea de business.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari, a declarat că majorarea cotei TVA la zahăr va determina scumpirea produsului şi va spori atractivitatea pieţei din Moldova pentru zahărul de contrabandă din Ucraina. Totodată, va determina creşterea economiei tenebre şi a corupţiei.
„Patronatele îşi manifestă dezacordul referitor la propunerea de a introduce cota TVA standard la produsele agricole. Potrivit opiniei experţilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de business din sectorul agrar, majorarea cotei TVA la produsele agricole la 20%, cu întoarcerea ulterioară producătorilor agricoli a celor 12%, pe o perioadă de timp, va conduce la creşterea deficitului bugetar şi reprezintă un potenţial considerabil pentru apariţia corupţiei. În afară de aceasta, creşterea bruscă a TVA de 2,5 ori şi reorientarea fondurilor pentru agricultori la plata TVA va determina desfiinţarea capitalului pentru agricultură şi degradarea acestei ramuri" a declarat Alexandru Slusari.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova , Leonid Cerescu, a menţionat că este inadmisibilă promovarea actelor normative şi legislative într-un mod netransparent şi neargumentat. „Ţinem să atragem atenţia că amendamentele propuse vor amplifica efectele negative ale politicilor bugetar-fiscale şi vamale aplicate pentru anul 2012, şi anume prin înrăutăţirea activităţii unor sectoare agricole şi plecarea întreprinderilor în economia tenebră. CNPM solicită iniţiatorului proiectului vizat excluderea amendamentelor ce ţin de introducerea cotei TVA standard pentru zahăr şi majorarea numărului de zile pentru incapacitatea temporară de muncă din contul patronilor", a subliniatLeonid Cerescu.
Organizaţiile patronale sunt în special indignate de faptul că modificările respective, distructive, în opinia lor, pentru sectorul agricol al economiei, au fost aprobate „în culise", în ciuda protestului manifestat deschis în mod repetat de către organizaţiile partenere ale Guvernului în dialogul social. Potrivit patronatelor, Ministerul Finanţelor a ignorat în mod demonstrativ opinia majorităţii plătitoare de TVA, care a creat zeci de mii de locuri de muncă.
Info-Prim Neo, 25 iunie 2012.