Zahărul devine un produs de lux

În primul rând pentru că seceta din acest an a compromis şi recolta de sfeclă, aşa că doar importurile pot echilibra cantitatate necesară consumului intern. Al doilea factor, la fel de important, este că producătorii autohtoni refuză să-şi vândă marfa în Moldova din cauza preţurilor mici. Aşa că... am căzut din lac în puţ - zahărul moldovenesc apucă drumul Europei, în timp ce moldovenii vor consuma acelaşi produs, doar cu etichetă străină.

Lucrările pe plantaţiile de sfeclă sunt în toi, însă companiile autohtone vor produce mai puţin zahăr decât anul trecut.

Specialiştii estimează că în acest an, companiile specializate vor produce circa 60 de mii de tone de zahăr, cu 10 mii de tone mai puţin decât necesitatea pieţei interne.

Aşa că zahărul moldovenesc va ajunge în magazinele occidentale, acolo unde preţurile sunt rezonabile. Companiile care nu au drept de export vor trebui să se resemneze: nu vor putea majora preţul zahărului, pentru că piaţa este doldura de zahăr ieftin de contrabandă importat din Ucraina.

Rezervele de zahăr s-au epuizat încă din luna iulie, pentru că nici recolta de anul trecut nu a fost mai bună. Aşa că în 2012, Moldova a importat deja 15 mii de tone de acest produs.

Canal3, 30 octombrie 2012