Producătorii au ieftinit zahărul la 9,50 lei pentru un kilogram

Producătorii moldoveni sunt nevoiţi să reducă preţurile de vânzare a zahărului la 9,50 lei pentru 1 kg, deşi preţul de cost al produsului este mult mai mare în anul 2012, din cauza secetei.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG", ieftinirea atât de puternică a fost determinată de presiunea asupra preţurilor a zahărului ucrainean de contrabandă, care în pieţele din nordul şi sudul Moldovei se comercializează a preţul de 9 lei pentru un kilogram.

„Dacă cumpăraţi zahăr ambalat în pachete de polietilenă fără marcaj de firmă, să ştiţi că este foarte probabil că vi se vinde zahăr de contrabandă", a declarat preşedintele Uniunii Producătorilor de Zahăr din R.Moldova, Alexander Koss.

Conform prognozelor producătorilor de zahăr, chiar după ce TVA la zahăr va creşte de la 8 la 20% în anul 2013, în lunile următoare este puţin probabil ca preţurile la zahăr în Moldova să crească.

Formarea preţurilor are loc după legile pieţei, dar concurenţa pe piaţa moldovenească a zahărului nu este pe deplin adecvată, pentru că zahărul moldovenesc legal are de concurat cu contrabanda şi producătorii de zahăr sunt nevoiţi să-şi comercializeze zahărul pe piaţa internă la preţuri care nu îi reflectă preţul de cost.

În anul 2012, companiile moldoveneşti au produs circa 80 mii t de zahăr, cantitate care corespunde necesarului pieţei interne.

„INFOTAG" precizează: În Moldova activează trei companii producătoare de zahăr - ÎM «Sudzucker Moldova» S.A. (fabrici la Drochia şi Făleşti, cota în capacitatea de producţie totală a sectorului - circa 39%; compania face parte din marele concern european de origine germană Sudzucker AG), „Moldova-Zahăr" SRL (fabrica din Cupcini, 29%; este companie fiică a societăţii poloneze „Krajowa Spółki Cukrowa SA") şi „Magt-Vest" SRL (fabrici la Glodeni şi Donduşeni - 32%).

Infotag, 20 decembrie 2012