Valurile crizei au ajuns şi în industria de zahăr
"Valurile crizei financiare au ajuns şi la industria de zahăr din Moldova, dar dintr-o direcţie nu tocmai aşteptată. Situaţia dificilă de pe piaţa internă ne-a creat probleme serioase. Am fost nevoiţi să reducem costurile şi să renunţăm la unele proiecte de renovare şi dezvoltare a întreprinderii noastre, pentru a nu ajunge în situaţia în care s-au pomenit concurenţii", a declarat Octavian Armaşu, directorul financiar al SA Südzucker Moldova, în cadrul unui tur al presei la reprezentanţa companiei din Drochia.
Tatiana MARCU, Economist:
Armaşu a precizat că, fiind constrânşi de anumite probleme, acţionarii firmei concurente - Marr Sugar - au fost nevoiţi să retragă finanţarea fabricilor lor din Moldova. „La începutul anului curent concurentul nu mai era în stare să achite obligaţiile sale faţă de furnizorii de sfeclă şi faţă de alţi furnizori de materiale şi servicii. Marr Sugar a fost nevoit să vândă producţia la preţuri mai mici pentru a acoperi deficitul financiar. Astfel se explică căderea preţurilor la zahăr pe piaţa internă în lunile februarie - mai 2009, care a ajuns la un record de 6 lei/kg, în luna martie", a explicat reprezentantul Sudzucker Moldova.
Potrivit lui, criza financiară a provocat prăbuşirea preţurilor la majoritatea produselor alimentare. „Ţăranii noştri au simţit această situaţie atunci când au vândut grâul, rapiţa, floarea soarelui şi alte produse la preţuri de două ori mai mici decât cele aşteptate. În contrast cu alte culturi, preţurile pe piaţa mondială a zahărului nu sunt afectate de criza financiară, ceea ce ne permite la rândul nostru să-i asigurăm pe ţărani că sfecla de zahăr a fost şi va rămâne cultura cu preţurile cele mai stabile", precizează Armaşu.
Totodată, Octavian Armaşu spune că îngustarea pieţei interne a zahărului s-a produs încă acum doi ani, când companiilor de vinificaţie le-a fost interzis să utilizeze zahăr în vin. El a menţionat că, în anul 2008, compania a produs 80 mii tone de zahăr, ceea ce constituie 62% din producţia totală de zahăr din Moldova. În acest an volumul producţiei ar putea să oscileze între 60 şi 80 mii tone.
În anul 2008, preţul contractual la achiziţionarea sfeclei de zahăr a constituit 400 lei/tonă, iar în anul 2009 a crescut până la 440 lei/tona. În anul 2009, în zonele de creştere a materiei prime ale fabricilor sale, Sudzucker Moldova a contractat circa 16 mii ha cu sfeclă de zahăr. Compania a alocat pentru producerea acestei culturi, în baza contractelor de ipotecare a recoltei, credite tehnice în valoare de cca. 100 mil. lei.
Compania mixtă moldo-germană, Sudzucker Moldova SA deţine trei fabrici de zahăr. Pentru producerea zahărului sunt implicate două fabrici, cea din Drochia şi Făleşti, iar la fabricare de zahăr din Alexăndreni a fost amplasat un centru modern de logistică şi de împachetare.
Fabrica de zahăr din Drochia a fost dată în exploatare în anul 1957, iar în cursul a cinci decenii rămâne a fi lider în industria locală de zahăr.
Magazin economic "Economist"