Consiliul pe filieră a dezaprobat iniţiativa guvernului de majorare a TVA la zahăr şi produsele agricole de la 8% la 20%
Iniţiativa de majorare a taxei pe valoarea adăugată la zahăr şi produsele agricole nu este argumentată şi va determina prăbuşirea ramurii de sfeclă şi de zahăr din Moldova, a conchis Consiliul pe filiera produsului sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate.
Potrivit Agenţiei „INFOTAG", membrii consiliului au constatat că iniţiativa de creştere a cotei TVA la zahăr de la 8 la 20% a fost inclusă în proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal fără dezbaterea preliminară cu comunitatea de afaceri şi cu părţile implicate, şi această abordare contravine legislaţiei în vigoare şi normelor democratice.
Această decizie a fost votată de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, ai Asociaţiei Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, ai Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, ai Uniunii Republicane „Uniagroprotect", ai Asociaţiei Producătorilor din Moldova, reprezentanţi ai marilor companii consumatoare de zahăr „Orhei Vit", „Bucuria" şi „Franzeluţa", numai reprezentantul Ministerului Finanţelor s-a abţinut de la vot.
«Argumentele Ministerului Finanţelor, care insistă asupra respectării principiului echităţii fiscale, sunt insuficiente; în realitate, introducerea cotei standarde de TVA la zahăr şi la sfecla de zahăr este prematură, pentru că va pune în pericol însăşi existenţa ramurii sfeclei de zahăr în condiţiile importului masiv a zahărului din trestie şi va stimula contrabanda", se spune în decizia consiliului.
În şedinţa acestuia, preşedintele Uniunii Producătorilor de Zahăr, Alexander Koss, s-a referit la creşterea bruscă a contrabandei cu zahăr din Ucraina, care, a spus el, a provocat deja „prăbuşirea pieţei moldoveneşti a zahărului". Koss a declarat că majorarea TVA va provoca o creştere necontrolată a contrabandei cu zahăr şi produse agricole, iar industria sfeclei şi a zahărului din Moldova va pierde din competitivitate din cauza poverii fiscale mai mari.
Reprezentanţii noilor operatori de pe piaţa zahărului, „Moldova Zahăr" şi „Magt Vest", s-au declarat îngrijoraţi de faptul că în condiţiile unei TVA ridicate ei nu vor putea face faţă concurenţei. Aceştia au fost susţinuţi de reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, care a estimat că majorarea TVA îi va dezavantaja pe operatori noi faţă de companiile care activează o perioadă mai lungă şi şi-au reutilat fabricile de zahăr în producţii moderne.
Crescătorii de sfeclă se tem, la rândul lor, că vor fi controlaţi mai des de fisc după majorarea TVA la sfeclă şi restituirea promisă a unei părţi din TVA.
«Majorarea TVA va duce la decapitalizarea ramurii sfeclei de zahăr, va stimula creşterea ponderii economiei tenebre, va reduce veniturile bugetului", se mai apreciază în decizia consiliului, care solicită Preşedintelui Republicii Moldova, Parlamentului şi Guvernului să respingă iniţiativa de majorare a TVA la zahăr şi sfecla de zahăr.
Infotag, 08 iunie 2012.