Comisia de profil a parlamentului este de acord să lase agricultorilor 12% din TVA pe conturi speciale

Comisia parlamentară pentru agricultură a aprobat unanim proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal, referitoare la ordinea de achitare a TVA pentru producţia agricolă, precum şi pentru zahăr.

Potrivit „INFOTAG”, în corespundere cu modificările propuse, se prevede de a lăsa pe conturile speciale ale gospodăriilor agricole 12% din cele 20% TVA, astfel că în buget vor fi transferate efectiv doar 8%. Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor din partea Partidului Democrat (PDM) Adrian Candu şi Victor Botnari. Asupra acestei variante de achitare a TVA insistau şi organizaţiile de profil ale agricultorilor.

„Este îmbucurător că pentru această idee au votat reprezentanţii tuturor fracţiunilor parlamentare, indiferent de apartenenţa partinică. E o confirmare a corectitudinii iniţiativei, dar este doar o jumătate de pas. Vom atinge scopul scontat atunci, când proiectul de lege va fi avizat pozitiv de Guvernul care, deocamdată, nu există. Spre regret, practica aprobării politicii fiscal-bugetare din ultimii ani demonstrează că surprizele sunt posibile la orice etapă”, a comunicat corespondentului agenţiei „INFOTAG” preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli Uniagroprotect Alexandr Slusari.

El a reamintit că, anterior, în cadrul negocierilor în Guvern, şi în dialogul cu prim-ministrul Vlad filat, a fost obţinut acordul principial de a rezerva 12% TVA pe conturile producătorilor agricoli.

„Mai degrabă că decizia definitivă va fi luată după evaluarea misiunii FMI care îşi va începe activitatea în Moldova pe 27 februarie ”, a menţionat Slusari.

„INFOTAG” precizează: Potrivit modificărilor la CF, valabile de la 1 ianuarie 2013, sunt stabilite 20% TVA pentru producţia agricolă primară şi zahăr. Statul are obligaţia să recupereze 12% din acestea timp de 30 de zile, în loc de termenul standard de 45 de zile. sindicatele ce reprezintă interesele agrarienilor, au pledat împotriva unei asemenea ordine de achitare a TVA, desfăşurând pe 31 iulie a acţiune de protest în toate centrele raionale din ţară. Principalul argument al agrarienilor împotriva 20%TVA a fost că acest impozit decapitalizează definit domeniul.

Infotag, 21 februarie 2013.