Südzucker Moldova împreună cu partenerii implementează tehnologii moderne în agricultura

În ultimul deceniu, condițiile climaterice din Moldova s-au schimbat drastic. În special s-au înteţit secetele, devenind mai severe. În această situație, experții locali și străini precum şi specialiștii companiei Südzucker Moldova SA, consideră trecerea la tehnologia de conservare a umidității în sol drept o bună posibilitate de păstrare a eficienței economice a agriculturii și totodată a rentabilităţii preocesului de cultivare a sfeclei de zahăr.

Avantajele tehnologiei de conservare a umidității în sol, care se implementează de către Südzucker Moldova SA în sectorul agricol al Republicii Moldova, constă în îmbunătățirea structurii solului, economisirea umidității și a resurselor energetice. Aceasta înseamnă reducerea cheltuielilor agricultorilor la o unitate de producție. Conceptul agricol inovator se bazează pe câteva aspecte.

În primul rând, cultivarea solului după tehnologia de conservare a umidității presupune renunțarea la lucrările de arătură cu întoarcerea brazdei în favoarea lucrărilor afânare adâncă a solului fără întoarcerea brazdei. Acest tip de metode de prelucrare a solului presupun afânarea, fărâmiţarea și amestecarea parțială a solului, dar fără întoarcerea straturilor lui. Un asemenea sistem împiedică evaporarea apei, necesară pentru creșterea semințelor și dezvoltarea sfeclei de zahăr în perioada vegetației.

 

În al doilea rând, datorită afânării adânci, pe suprafața pământului rămâne un strat protejator, numit „mulcia", - deșeuri agricole, care se mărunțesc și se repartizează pe suprafața solului. Mulcia reduce evaporarea umidității din sol, împiedică eroziunea de vânt și de apă, ajută la scăderea temperaturii la suprafața solului. În același timp, mulcia, lăsând aerul să intre în sol, favorizează susținerea regimului natural de apa și aer. Un asemenea sistem de prelucrare a pământului permite restabilirea structurii fizico-chimice firești a solului, iar ca urmare, a fertilitatăţii sale naturale, precum și eficienței energetice și a altor resurse din domeniul agriculturii.

Totodată implementarea conceptului nou necesită unele cheltuieli de timp şi de mijloace financiare. Pentru a trece la tehnologia de conservare a umidității în sol trebuie utilizată tehnica potrivită, creându-se o abordare individuală fiecărui câmp și ţinându-se cont de specificul terenurilor. Multe dintre gospodăriile agricole partenere în mod individual sau cu susținerea Südzucker Moldova S.A. procură tractoare noi, semănători, mașini de prelucrare a solului, ceea ce reprezintă un nou nivel al calității tehnologiilor agricole. Specialiștii Departamentului Materie primă oferă consultații fermierilor. Compania alocă întreprinderilor agricole credite pentru tehnică și le ajută la prelucrarea solului în termenii necesari.

Investițiile companiei Südzucker Moldova SA în tehnologii asigură competitivitatea zahărului moldovenesc pe piața europeană. În opinia administrației companiei, cel mai mare potențial îl constituie implementarea, în comun cu partenerii, a tehnologiilor avansate în producerea sfeclei de zahăr.

Nota: În toamna anului 2010, prin metoda afânării adânci a solului, au fost pregătite 30% din suprafața terenurilor destinate cultivării sfeclei de zahăr pentru anul 2011. Pentru roada anului 2012 au fost prelucrate 40% din suprafața terenurilor, cu utilizarea aceleiași metode. Pentru realizarea campaniei de însămânțare Südzucker Moldova S.A. utilizează semănători de tip nou cu 24 rînduri.