Cel mai mare producător de zahăr dă start sezonului agricol 2025
Cel mai mare producător de zahăr Südzucker Moldova anunță startul campaniei de semănat sfeclă de zahăr pentru sezonul agricol 2025. Suprafața totală cultivată cu sfeclă de zahăr rămâne constantă, depășind 8.300 de hectare.
Condiții favorabile pentru semănat
Rezervele de umiditate din stratul de 1 metru al solului variază între 150 și 170 mm, fiind superioare celor din aceeași perioadă a anului trecut. „Având în vedere condițiile climatice favorabile și rezervele de umiditate din sol, semnificativ superioare anului precedent, semănatul în patul germinativ umed va asigura o răsărire uniformă și premise solide pentru o recoltă de calitate. Astfel, contăm pe un sezon productiv, sustenabil și eficient”, afirmă Anatolie Gorodenco, director Materie Primă Südzucker Moldova.
Întreprinderea fiică Agro-SZM a demarat semănatul pe primele 400 de hectare. „Avem un sol încălzit la 10 grade la adâncimea de 5 cm, care se prelucrează bine și este matur fizic. În prezent, toate condițiile sunt favorabile pentru ca fermierii să obțină o productivitate de peste 44 tone/ha, asigurând astfel materie primă de calitate pentru industria zahărului”, a declarat în primele zile ale sezonului Valeri Nicușor, director Agrotehnologie Südzucker Moldova, administrator Agro-SZM.
Tehnologii europene de cultivare
Un element esențial în strategia de semănat este adoptarea tehnologiei Conviso 1, care va fi utilizată pe 85% din suprafața totală cultivată. Această tehnologie avansată este preferată de fermieri datorită eficienței ridicate în combaterea buruienilor și a impactului redus asupra mediului, reducând necesarul de erbicid de la 8-9 litri în cazul tehnologiilor tradiționale, la doar 1 litru aplicat în două tratamente.
Lideri în cultivarea sfeclei de zahăr
În total, 39 de întreprinderi agricole partenere participă în această campanie, Agro-SZM – cel mai mare producător – având peste 3000 de hectare cultivate. De asemenea, Climăuțanul-Agro SRL și-a extins suprafața cultivată de la 1.200 la 1.600 hectare, alături de alți fermieri importanți precum Denjgenaru SRL, Tetracom-Agro SRL, Stâncăuți SRL, Agro-Pompa-Prim SRL, Hiliutianul SRL, Agro-Papuros SRL, Bogalecon-Moldova SRL, Gordagro-Plus CAP, Taras-Scop-Agro SRL, Vladisvaleo-Agro SRL și alții. Costurile de cultivare vor depăși 37-40 mii lei per hectar.
Extinderea suprafețelor irigate
Ca răspuns la condițiile climatice din ce în ce mai dificile, suprafața irigată va crește în acest an la peste 800 de hectare, reprezentând 10% din suprafața totală cultivată. „Irigarea devine un factor cheie în asigurarea unui randament constant și în protejarea culturilor în fața schimbărilor climatice. În acest context, suntem în discuții cu autoritățile privind necesitatea implementării unui sistem de irigare eficient, care să sprijine dezvoltarea unei agriculturi mai rezistente și sustenabile”, susține Nicolae Ciubuc, director Dezvoltare Materie Primă.
Moldova are nevoie de producători agricoli puternici
”Moldova are nevoie de producători agricoli puternici. Industria zahărului are un avantaj unic și strategic: este singura cultură în care toți actorii din lanțul valoric – de la fermieri la producători – lucrează împreună, în deplină coordonare, de la semănatul sfeclei până la producția zahărului. Doar prin colaborare strânsă putem obține dezvoltarea industriei”, consideră Pavel Filip, CEO Südzucker Moldova.
Despre Südzucker Moldova
Südzucker Moldova este liderul incontestabil în producția de zahăr din Republica Moldova, cu o experiență de peste 20 ani pe piața locală. Parte a grupului internațional Südzucker AG, compania se distinge prin calitatea superioară a produselor sale, utilizarea tehnologiilor moderne și angajamentul față de practici agricole sustenabile. Südzucker Moldova colaborează îndeaproape cu fermierii locali, sprijinind dezvoltarea agricolă și contribuind semnificativ la economia țării.