Complexul de sfeclă de zahăr garantează stabilitatea alimentară în Republica Moldova chiar şi în situaţia crizei economice globale
În cadrul press-tour-ului organizat de către compania "Südzucker Moldova", la gospodăria de sfeclă de zahăr şi la fabrica de zahăr din oraşul Drochia, un grup de jurnalişti a avut posibilitatea să se informeze despre factorii ce denotă stabilitatea alimentară. Conducerea companiei afirmă faptul că temelia stabilităţii acestei ramuri prospere o constituie condiţiile de piaţă prielnice. Or, tocmai acestea servesc la protejarea pieţei interne şi favorizează exportarea zahărului din Moldova pe pieţele externe. Datorită unei astfel de politici ale statului, au fost posibile investiţii semnificative în modernizarea producerii zahărului şi intensificarea creşterii sfeclei de zahăr.
„Compania acordă o atenţie deosebită dezvoltări bazei de materie primă" susţine Victor Hropotinschii, director de materie primă al IM "Südzucker Moldova" SA. La începutul anului 2008, compania "Südzucker Moldova" a înregistrat întreprinderea-agricolă fiică de profil complex "Agro-SZM". Echipa administrativă a noii companii este compusă din specialişti calificaţi, condusă de D-ul R. Rühl, specialist german. Pentru a dota compania "Agro-SZM", din Germania au fost aduse cinci combine pentru recoltarea sfeclei de zahăr şi patru combine pentru recoltarea cerealelor, opt tractoare de producţie americană de capacitate înaltă şi alte 36 de tractoare, semănătoare universale, boroane cu discuri, cultivatoare. Parcul mecanic de tractoare "Agro-SZM" este amplasat pe cele două baze ale companiei, în raioanele Drochia şi Făleşti. În aceste raioane şi în cele apropiate, considerate zone de materie primă ale fabricilor de zahăr "Südzucker Moldova", compania a închiriat 7,6 mii ha de teren arabil, multe dintre care nu au fost prelucrate de mai mulţi ani. Pentru viitor "Agro-SZM", planifică să-şi extindă spaţiul de terenuri închiriate până la 12 mii ha de teren arabil. În măsura măririi terenurilor, va fi majorată corespunzător şi baza material-tehnică a companiei.
Pe lângă aceasta, compania "Südzucker Moldova" a creat staţii agro-tehnice la fabricile din Drochia, Făleşti şi Alexandreni. Pentru tarife de subvenţionare, parcul agro-tehnic efectuează toate lucrările complexe pe terenurile cu sfeclă de zahăr ale gospodăriilor alăturate. Acordând consultaţie completă şi ajutor financiar pentru agricultori, specialiştii germani ai companiei au adus în Moldova cultura europeană de cultivare a sfeclei de zahăr.
În rezultat, recolta medie de sfeclă de zahăr, în zonele de materie primă "Südzucker Moldova" s-a majorat de la 17,9 t/hа în anul 2003 până la 42,0 t/hа în anul 2008. Cu toate acestea, în aceste zone este în creştere numărul întreprinderilor agricole, unde recolta sfeclei de zahăr poate ajunge la 60-70 tone/ha, ceea ce corespunde cu nivelul Europei de Vest. Rentabilitatea medie a cultivării sfeclei de zahăr în anul 2008 a atins 35-40% iar nivelul său maximal în unele gospodării agricole a ajuns la 60%. Ceea ce denotă faptul că sfecla de zahăr reprezintă una din culturi de cea mai înaltă rentabilitate ale gospodăriilor agricole din Republica Moldova.
Unul din avantajele politicii de preţ în domeniul cultivării sfeclei de zahăr în Republica Moldova, este considerată dinamica stabilă progresivă a preţurilor de achiziţie pentru sfecla de zahăr. Dacă în anul 2008 preţul contractual pentru achiziţia materiei prime (cu baza zaharoasă de 16%) a constituit suma de 400 lei/t, atunci în anul 2009 a constituit suma de 440 lei/t. Compania "Südzucker Moldova" s-a achitat în timpul stabilit, indicat în acordul contractat, cu toţi fermierii ce au predat sfecla de zahăr la companie. În anul 2009, în zonele de creştere a materiei prime ale fabricilor sale, compania "Südzucker Moldova" a contractat circa 16 mii ha cu sfeclă de zahăr (suprafaţa lor totală este de circa 22 mii ha). Compania a alocat credite tehnice pentru producerea acestei culturi, în valoare de aproximativ 100 mln lei, pe baza contractului de ipotecare a recoltei
Încă un factor de stabilitate economică al complexului de sfeclă de zahăr din Republica Moldova reprezintă re-echiparea tehnică şi tehnologică a fabricilor de zahăr. Potrivit lui Alexandru Koss, speaker-ul administraţiei IM "Südzucker Moldova" SA, în ultimii cinci ani, volumul investiţiilor alocate pentru modernizarea fabricilor de zahăr a companiei "Südzucker Moldova" a constituit suma de 20 mln Euro. În rezultat, cheltuielile de energie electrică s-au redus de circa două ori. Considerent a crescut calitatea zahărului. În anul 2008 IM "Südzucker Moldova" SA a fost certificată după standardele internaţionale ISO 9001:2000 şi НАССР. Astfel calitatea zahărului autohton a început să concureze pe piaţa Europei, fiind exportat în ţările Uniunii Europene cât şi pe pieţele ţărilor CSI
Notă: Compania mixtă, moldo-germană, IM "Südzucker Moldova" SA reprezintă liderul ramurii de cultivare a sfeclei de zahăr din Republica Moldova. Actual compania deţine 3 fabrici de zahăr. Pentru producerea zahărului sunt implicate 2 fabrici, cea din Drochia şi Făleşti, iar la fabrica de zahăr din Alexandreni a fost amplasat un centru modern de logistică şi de împachetare. Compania a produs în anul 2008, 80 mii tone de zahăr, ceea ce constituie 62 % din producţia totală de zahăr din Moldova.