Südzucker Moldova a dat în exploatare un elevator pe bază de “energie verde”

Joi, 13 iulie, pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia Südzucker Moldova, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a elevatorului, construit de subdiviziunea agricolă a companiei - Agro-SZM. Această construcție a devenit o parte componentă a lanțului de producție și consum a „energiei verzi» Südzucker Moldova.

Elevatorul este format din două secțiuni. Prima include un utilaj de uscare a cerealelor cu o capacitate de aproximativ 300-400 tone / zi. Sursa de energie a uscătorului este apa fierbinte - produs derivat din activitatea instalației de biogaz produs din borhot de sfeclă și energie electrică „verde“ a companiei Südzucker Moldova. Uscătorul de cereale a început să funcționeze în primăvara anului 2015. Pentru construcția acestuia, compania a investit peste 12 milioane de lei (560 mii euro).

Cea de-a doua secțiune a fost construită în perioada aprilie - iunie a anului curent. Aceasta include un utilaj de curățare a cerealelor, un elevator vertical și benzi transportatoare, un siloz cu o capacitate totală de 2,5 mii tone de cereale, un buncăr de încărcare a cerealelor (130 tone / oră) și vagoane (250 de tone sau 4 vagone pe oră). Elevatorul și utilajele adiacente vor funcționa în baza  energiei electrice „verzi“ generată de centralele de cogenerare a instalației de biogaz de pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia Südzucker Moldova.

Pentru al doilea segment al elevatorului, investițiile companiei au constituit aproximativ 15 milioane de lei (circa 650 mii euro). Proiectul de dezvoltare a elevatorului include construirea unui al doilea siloz cu o capacitate de 12,5 mii tone. Acest proces va fi realizat în următorii doi ani. Totodată, planul permite mărirea capacității totale de depozitare a 25 mii tone de cereale în elevator - montarea a 4 silozuri ce reprezintă o perspectivă pe termen mediu.

După evaluarea directorului Agro-SZM, Victor Hropotinschi, investițiile pentru elevator vor depăși 3 milioane de euro. Perioada de amortizare va constitui aproximativ 7-8 ani (în dependență de cantitatea anuală de cereale prelucrate). Prin elevator vor trece diverse tipuri de cereale - grâu, orz, porumb și soia, cultivate pe terenurile agicole ale Agro-SZM. De asemenea, elevatorul va fi utilizat pentru prestarea diferitor servicii, precum asistență în domeniul prelucrării și depozitării produselor agro-partenerilor Südzucker Moldova.

Din compania Südzucker Moldova fac parte fabricile de zahăr din Drochia și Fălești, centrul logistic din Alexandreni, precum și organizația financiară Agrocredit și subdiviziunea agricolă Agro-SZM. Subdiviziunea a fost fondată în anul 2008. Compania-mamă investește în dezvoltarea bazei materiale și tehnologice a întreprinderii circa 0,6-0,8 mln. euro pe an - o rată de aproximativ 100 de euro per hectar de teren agricol. În acest sezon, terenurile agricole arendate de Agro-SZM au constituit 10,8 mii hectare, inclusiv 3,6 hectare de sfeclă de zahăr, și peste 5 mii de hectare - cereale și boboase. Culturile sunt crescute prin tehnologii de conservare a solului.