În Moldova a avut loc Ziua Câmpului sfeclei de zahăr 2018

Sudzucker Moldova a organizat tradiționalul seminar "Ziua Câmpului sfeclei de zahăr" pe un teren demonstrativ al uneia dintre agro-companiile partenere, Agro-Popuros SRL (raionul Fălești). În cursul seminarului, s-au demonstrat la standuri și în teren, elemente de inovație a agrotehnologiilor pentru cultivarea sfeclă - de la mașini agricole specializate, la echipamente de protecție și semințe de sfeclă - 25 de participanți: dealeri care furnizează soluții tehnologice pentru agricultura Republicii Moldova de la producători de mărfuri de renume mondial. La seminar au participat manageri și agronomi din peste 150 de întreprinderi agricole.
 
"În anul 2018, “Ziua Câmpului” în Republica Moldova se organizează pentru a treisprezecea oară la inițiativa companiei noastre", a declarat Alexandru Koss, Președintele Consiliului de administrație al Sudzucker Moldova. - În această perioadă cultivarea sfeclei de zahăr în Moldova a parcurs o distanță imensă de la cultivarea primitivă "manuală", la producția de înaltă tehnologie ale acestei culturi, conform modelelor europene avansate. Inovațiile aduse pe teritoriul Moldovei au oferit culturii de sfeclă rezultate destul de stabile și înalte - chiar și în anii cu condiții meteorologice atât de dificile ca cele actuale".
 
În anul curent, datorită primăverii răcoroase și târzii, însămânțarea în masă a început abia la 4 aprilie. După cum a menționat șeful departamentului de materii prime Sudzucker Moldova, Anatolie Gorodenco, în cadrul seminarului, "acesta este cea mai târzie campaniei de însămânțare în ultimii 15 ani". În același timp, o mare parte de însămânțare a fost efectuată în soluri insuficient "maturate". Situația a fost agravată și de distribuția extrem de inegală a precipitațiilor la începutul sezonului agricol. Dacă în primul trimestru al anului 2018 în zonele de creștere a sfeclei de zahăr au căzut 167% din rata medie anuală a precipitațiilor, în aprilie-mai - doar 10-12% din normă. Mai rău, temperatura aerului din primăvară a depășit uneori 30 de grade. Ca urmare, din 12,5 mii hectare de sfeclă de zahăr din zonele brute ale Sudzucker Moldova, a fost necesară reînsămânțarea a aproape 1 000 de hectare. Sfeclă nouă este de numai 200 de hectare, iar cu sfeclă nouă - numai 200 de hectare.
 
Cu toate acestea, conform estimărilor agronomilor Sudzucker Moldova, aproximativ 70-80% din culturile de sfeclă se dezvoltă normal, iar frunzele plantelor sunt bune. Intensitatea precipitațiilor de până la 40 mm din ultimele zile, au format unele rezerve de umiditate în stratul superior al solului și a redus puțin temperatura aerului. Dacă în iulie și august în Moldova nu va fi prea cald, producătorii de sfeclă de zahăr speră să obțină un randament bun - în medie, 40-50 t / ha. În condiții meteorologice mai severe, este probabil ca acesta să nu fie sub 35-40 t / ha.