Rezultatele anului 2021 stabilesc baza pentru investițiile în Agro SZM

Anul 2021 a fost unul din cei mai favorabili pentru agricultura Moldovei din ultimii 20 ani. Precipitațiile căzute la timp și regimul de temperaturi potrivit, cu excepția perioadei secetoase din prima jumătate a toamnei, au avut un impact favorabil asupra dezvoltării tuturor culturilor agricole. În condițiile date, tehnologiile agricole în care investește an după an Agro SZM, întreprinderea agricolă fiică a Südzucker Moldova, au demonstrat o eficiență maximă și au permis obținerea unor rezultate excelente.

Sfecla de zahăr ocupa aproximativ 2 700 ha la Agro SZM.  Cu un randament agricol de aproximativ 56 tone/ha, Agro SZM a furnizat la fabrica de zahăr din Drochia peste 150 de mii de tone de sfeclă de zahăr – mai mult de o treime din toată recolta de sfeclă a Südzucker-Moldova. Plus la aceasta, pentru a asigura fabrica cu materie primă, întreprinderea agricolă a început recolta prima, în pofida conținutului scăzut de zahăr în sfecla de zahăr. Pierderile de la începutul campaniei au fost compensate în timpul recoltării, iar pe durata întregului sezon calitatea sfeclei de zahăr a fost la cel mai înalt nivel datorită introducerii întregului diapazon de fertilizanți și microelemente.

Cele mai mari suprafețe ale Agro SZM au fost alocate pentru grâu de toamnă – 6 350 ha. Condițiile favorabile ale vremii au permis obținerea unui randament de aproximativ 6 tone/ha, ceea ce depășește indicatorii planificați cu o pătrime. În același timp este necesar de menționat calitatea înaltă a grâului pe care îl obține întreprinderea agricolă datorită introducerii tuturor îngrășămintelor minerale necesare. Conținutul de proteină în grâu a constituit 13-16 puncte, ceea ce corespunde cerințelor stricte europene.

Au fost obținute rezultate excelente și cu floarea soarelui – 3,4 tone/ha, și cu porumbul – 11,8 tone/ha, ceea ce a depășit randamentul agricol planificat cu 30-40%. Pe lângă condițiile favorabile ale vremii, creșterea randamentului agricol a fost condiționată și de investițiile companiei în tehnică și tehnologie nouă, care permite introducerea îngrășămintelor la adâncimea de 25-30 cm, unde este întotdeauna umiditate. De aceea îngrășămintele lucrează la maxim, ceea ce este în special important pentru asemenea culturi cum sunt floarea soarelui și porumbul.

Volumele record de cereale au fost prelucrate la complexul de uscare al Agro SZM, care a realizat 4 ”cicluri” depline pe durata sezonului, ceea ce reprezintă în total per toate culturile aproximativ 25 mii de tone de cereale. Producția realizată de Agro SZM este destinată preponderent pentru export, dat fiind că grâul, porumbul și floarea soarelui corespund celei mai înalte categorii de calitate. În același timp, toate morile din Republica Moldova la fel preferă producția Agro SZM.

În 2021 Agro SZM a investit activ în tehnică și tehnologii îndreptate spre creșterea randamentului culturilor agricole. Anul 2021, fiind unul record din punct de vedere al randamentului agricol și rezultatelor financiare, permite continuarea investițiilor în dezvoltarea întreprinderii agricole.