Recoltarea sfeclei de zahăr s-a încheiat cu rezultate bune

La 20 noiembrie a fost încheiat sezonul de recoltare a sfeclei de zahăr, iar pe 25 noiembrie a fost prelucrat ultimul lot de sfeclă la fabrica de zahăr din Drochia a companiei Südzucker Moldova. Doar două fabrici ale companiei au primit anul acesta mai puțină sfeclă de zahăr decât anul trecut. Cu toate acestea, calitatea acesteia a fost vizibil mai bună decât anul trecut.

În 2019, randamentul mediu de sfeclă de zahăr în zonele de materie primă a Südzucker Moldova a fost de aproximativ 46 t/ha, anul trecut acesta a fost puțin mai mult de 40 t/ha (media națională a fost de aproximativ 37 t/ha din cauza pierderilor mari datorate calității extrem de scăzute a materiilor prime). Anul acesta, potrivit lui Anatol Gorodenco, directorul departamentului de materii prime al companiei, toți participanții lanțului de producție au încercat să învețe din situația de anul trecut, au continuat să îmbunătățească tehnologiile agricole și au încercat să diminueze impactul factorilor meteorologici negativi asupra recoltei de sfeclă.

Fermierii au avut noroc cu vremea anul acesta, care a fost mult mai bună decât anul trecut. În 2018, o cantitate semnificativă a precipitațiilor a căzut în iulie, iar apoi culturile rădăcinoase care erau deja destul de mari au fost expuse la efectele nocive ale secetei extreme timp de aproape trei luni. În anul curent, din cauza precipitațiilor abundente care au căzut în mai-iunie și a verii lungi și uscate, sfecla nu a reușit să crească în greutate și conținut de zahăr. Cu toate acestea, aceasta a îndurat mai bine vremea caldă - datorită cultivării bune a solului și a însămânțării timpurii. Recoltarea sfeclei a început, de asemenea, cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut. Datorită acestui fapt, precum și a logisticii bine puse la punct, campania de recoltare a fost realizată în cadrul celor mai favorabile condiții meteorologice din această toamnă.

Sfecla de zahăr recoltată a putut fi prelucrată doar la o fabrică Südzucker Moldova din Drochia. Cu toate acestea, pentru a nu rata faza condițiilor tehnologice optime ale sfeclei din zona de sud, conducerea companiei a decis să pornească și fabrica de zahăr din Fălești, care a procesat în cele din urmă aproximativ 80 de mii de tone de materii prime. Datorită acestui fapt, compania a redus la minimum pierderile potențiale ale întreprinderilor agricole cultivatoare de sfeclă din această regiune. Și chiar și așa, la sfârșitul recoltei în zona de materii prime a fabricii de zahăr din Fălești,  nivelul de poluare fizică a sfeclei a fost mai mare decât standardul de 10%. În general, pentru a menține o tendință pozitivă în relațiile cu întreprinderile agricole partenere, compania Südzucker Moldova în acest an a decis să lucreze „în formatul a două fabrici”, deși nu era rentabil din punct de vedere economic.

În paralel cu finalizarea recoltării sfeclei de zahăr, campania pentru contractarea recoltării sfeclei 2020 se apropie de final. În acest moment, au fost încheiate contracte pentru cultivarea acestei culturi pentru întregul volum planificat pentru 2020. Cu toate acestea, suprafața viitoarei recolte va scădea ușor din cauza stocurilor semnificative de zahăr, stagnării pieței europene a zahărului și contrabandei în masă de zahăr din Ucraina către piața din Moldova, care a crescut în special în ultimii doi ani.

Dar deja în sezonul agricol din 2021, consiliul companiei intenționează să crească suprafețele contractate pentru plantațiile de sfeclă de zahăr la un nivel optim.