Producția de zahăr - la nivelul anului trecut

Conform estimărilor preliminare, volumul producției de zahăr din recolta de sfeclă-2019 la două fabrici ale companiei Südzucker Moldova a rămas la nivelul anului trecut.

Potrivit lui Rostislav Magdei, directorul Departamentului de Inginerie, Tehnologie și Producție Südzucker Moldova, în procesul de pregătire a sezonului de recoltare a sfeclei 2019, la fabrica de zahăr din Fălești s-au efectuat reparații standard. La fabrica din Drochia, procesul de modernizare a echipamentelor a continuat. Südzucker Moldova a investit câteva sute de mii de euro într-un nou utilaj care realizează purificarea primară a sucului de sfeclă. Ca urmare, s-a îmbunătățit calitatea zahărului și din sfecla “problematică”.

Măsurile luate pentru a reduce timpul de depozitare a materiei prime prin optimizarea logisticii, îmbunătățirea tehnologiei producției de zahăr, au asigurat indicatorii de calitate ai zahărului din recolta de sfeclă-2019, care corespund celor mai stricte standarde UE.

Datorită acestui fapt, precum și inovațiilor din ultimii doi ani, consumul de energie în 2019 a scăzut cu încă 10%, iar în general în 20 de ani - de peste 2 ori (în 1998 - 591 kWh/t de sfeclă, în 2019 - 238). De asemenea, consumul de calcar s-a redus cu mai mult decât în jumătate (în 1998 - 67,7 kg/t de sfeclă, în 2018 - 33,0, în 2019 - 24,9). Acest lucru este extrem de important într-o situație de concurență acerbă a costurilor și a prețurilor zahărului pe piețele din Moldova și Europa.

Pe parcursul activității sale în Moldova, compania moldo-germană Südzucker Moldova a investit în modernizarea producției de zahăr, într-un proiect de „energie verde“, precum și în dezvoltarea tehnică și tehnologică a cultivării sfeclei de zahăr în Moldova, aproximativ 60 de milioane de euro.