Partenerii agricoli Südzucker Moldova au încheiat cu succes procesul de cultivare a sfeclei de zahăr
În zonele de materie primă ale companiei Südzucker Moldova a fost semănată sfeclă de zahăr pe toate terenurile planificate pentru 2019, inclusiv pe terenurile contractate de la gospodăriile agricole partenere. Suprafaţa cultivată a constituit cu aproximativ 1.5 mii hectare mai puţin decât anul trecut. Cu toate acestea, luând în considerare cât de greu a fost sfârşitul anului trecut pentru întreprinderile din complexul de sfeclă de zahăr, procesul de cultivare a sfeclei de zahăr în primăvara anului 2019, poate fi considerat de succes.
Potrivit lui Anatolie Gorodenko, directorul departamentului materie primă, Südzucker Moldova, până la sfârşitul lunii aprilie vor răsări semănăturile - peste 80 mii de plante/hectar - aproximativ 84% din plantațiile de sfeclă de zahăr. Având în vedere condiţiile meteo favorabile de la începutul lunii mai, există șanse mari ca în următoarele zile să încolţească semănăturile pe întreaga suprafaţă.
Anatolie Gorodenko a menţionat că plantele semănate mai devreme sunt mai puternice decât cele semănate târziu. În acest sens, cel mai bun rezultat a fost obţinut de terenurile întreprinderii agricole fiice - Agro SZM, care a început mai devreme procesul de semănare - pe 8 martie. Rezultate bune au înregistrat şi agropartenerii companiei Südzucker Moldova: Climautanul Agro, Prietenia Agro, Agropapuros, Agdav, Itera Agro, Abilitate, Agrobanic, Petreanca, Dmazcom, Valea Sofiei, Tetracom Agro, Nord Flor, Vardan Agro, Scoarta Iu. G.T, Mazrus Agro, A. Gusacinschi GT, Dingenarul, Hiliutanul, Stancauti și alții.
Spre deosebire de 2018, când procesul de semănare a culturilor avea loc două săptămâni, anul acesta, durata de cultivare a sfeclei de zahăr a ajuns la 20 de zile. Aproape jumătate din sezonul de însămânțare a fost influențat de vremea rece, deoarece timp de aproximativ 2 săptămâni, noaptea, au fost înregistrate îngheţuri la sol. Din acest motiv, unii producători agricoli au decis să se asigure și să înceapă cu întârziere semănatul culturilor, sperând că datorită temperaturilor scăzute, procesul de evaporare a umidității din sol va fi mai lent, iar creșterea ulterioară a temperaturii solului va contribui la apariția rapidă a vlăstarilor. Cu toate acestea, metoda de cultivare a eşuat. Unii agricultori, în ultimele zile, au fost nevoiţi să semene seminţele în solul semi-uscat, ceea ce reprezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea culturilor. Chiar dacă precipitațiile căzute ulterior pe întreaga zonă cultivată, au favorizat dezvoltarea culturilor, a fost ratată perioada de vegetație, necesară dezvoltării efective a plantelor.
Prin urmare, serviciul agronomic al Südzucker Moldova, la fel ca şi înainte, recomandă partenerilor săi agricoli să cultive sfecla de zahăr primăvara, cât mai curând posibil pentru a nu rata umiditatea din sol favorabilă pentru dezvoltarea culturii. Mai mult, este necesară efectuarea nivelării terenului toamna pentru a interveni cât mai puţin asupra solului primăvara şi, respectiv, pentru a preveni evaporarea umezelii prielnică culturii.