Rezultate preliminare ale sezonului 2023. Sfecla de zahăr - una dintre puținele culturi agricole profitabile
Schimbările climatice la nivel global, în Europa, inclusiv în Republica Moldova, din păcate, devin tot mai persistente. Secetele din perioada august-septembrie, din ultimii 10-15 ani caracterizate prin absența precipitațiilor efective-agronomic (doar între 5-10 mm), au un impact negativ asupra recoltei și calității întregii producții agricole, inclusiv a sfeclei de zahăr. În acest sezon, primăvara a fost favorabilă pentru cultivarea sfeclei de zahăr. Dar seceta care sa manifestat destul de aprig în luna august, ne-a impus recoltarea cel puțin a zonelor cel mai mult afectate, pentru data de 25 august. Însă, dat fiind tasarea și compactarea deosebit de mare a solului, s-a decis amânarea recoltării cu 15-20 zile, cu speranța la precipitații și la micșorarea temperaturii. Precipitațiile semnificative, cuprinse între 30 și 40 mm, care le-am avut la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie care ne-au permis totuși începerea campaniei într-un „regim normal” la 12 septembrie. Acestea și alte precipitații moderate din mijlocul toamnei s-au dovedit a fi de bun augur și au dus la creșterea productivității sfeclei de zahăr contribuit semnificativ la sporirea producției în majoritatea întreprinderilor agricole.
Lunile septembrie și octombrie, au fost deosebit de prielnice pentru recoltarea sfeclei de zahăr, astfel ca, încât DMP, de comun cu transportatorii și ceilalți participanți să asigure o recoltare și furnizare ritmică de materie primă către fabrica de zahăr, practic în regim ”just in time„ (fără întrerupere). Prin urmare, chiar dacă condițiile meteorologice ulterioare favorabile nu au contribuit peste tot la obținerea unei producții bune și a unei calități înalte a sfeclei de zahăr, în final totuși, impactul asupra rentabilității producției de sfeclă de zahăr în majoritatea întreprinderilor agricole a fost unul după așteptările fermierilor.
După cum menționează Anatolie Gorodenco, Director Materie Primă Südzucker Moldova în acest sezon 2023, s-au recoltat aproximativ peste 320 de mii de tone de sfeclă de zahăr de pe aproape 7500 de hectare. Randamentul mediu a fost de 42 de tone pe hectar, cu un conținut de zahăr de 16,5%. La întreprinderea fiică Agro-SZM SRL, s-a atins un randament de 41 de tone pe hectar, din cauza faptului că aproximativ 60% din suprafața destinată sfeclei de zahăr a întreprinderii se află încă în regiuni în care alți fermieri au renunțat deja la această cultură - Drochia, Fălești, Baraboi. În aceste zone, unde seceta a fost mai accentuată, productivitatea a fost doar de 30-35 de tone pe hectar, în comparație cu zonele Ocnița și Dondușeni, unde roada varia între 45 și chiar 65 de tone pe hectar. Rezultate deosebite au fost obținute de întreprinderile agricole Climautanul Agro SRL, Dingenarul Agro SRL, Vilora SRL, Vapricom SRL, Vardan Srl, Panaxorium SRL, Dimascom SRL, Vladisvaleo, Agropanfil, Agdav și altele, din raioanele Râșcani, Glodeni, Edineț, Ocnița, care nu doar datorită precipitațiilor dar și implementării unui nivel agrotehnologic performant au obținut peste 55-65 de tone pe hectar.
Dacă ne referim la culturile agricole din prima grupă- relatează Dr. Valeriu Nicușor, administratorul Agro-SZM, experiența Agro SZM demonstrează că, cultivarea acestora poate fi eficientă chiar și în regiunile puternic afectate de secetă acestui an. De exemplu, în ceea ce privește grâul, obținerea unei recolte de 6-7 tone pe hectar este un rezultat destul de fezabil în condițiile în care dacă există suficientă umiditate în prima jumătate a anului. Astfel, în acest an, producția medie de grâu în Agro SZM a fost de 6,3 tone pe hectar, iar pentru porumb a fost de 6,27 t/ha, iar pentru floarea-soarelui - de 3,3 t/ha. Deși aceste rezultate sunt satisfăcătoare, în acest sezon din cauza instabilității regionale a apărut problema ce ține de vânzarea cerealelor și a semințelor oleaginoase la un preț care să poată asigura rambursarea cultivării acestora. Recolta acumulată este depozitată de către întreprinderile agricole și va fi comercializată pe măsură ce piața regională își va reveni.
Prin urmare, în perioada 2022-2023, pentru majoritatea întreprinderilor agricole din nordul Republicii Moldova sfecla de zahăr a devenit practic una din cele mai rentabile culturi agricole. Acest lucru a fost facilitat de integrarea în mod activ a hibrizilor moderni și a tehnologiilor de protecție împotriva buruienilor Conviso Smart System, unde un singur erbicid Conviso One, utilizat în doze mici (1 l/ha), combate toate buruienile. De asemenea, s-a introdus combinația și utilizarea tehnologiilor no-till și mini-till de tehnici de lucrare a solului în rotația culturilor, contribuind astfel la conservarea semnificativă a umidității. În condițiile de secetă din Moldova, această tehnologie devine esențială, dar necesită investiții semnificative pentru a continua modernizarea tehnică a întreprinderilor agricole, precum și instruirea specialiștilor cu un vast studiu al acestor experiențe din alte țări și gospodării agricole.