Ploile din octombrie au influențat dezvoltarea sfeclei de zahăr

După o lungă secetă care a început la sfârșitul anului 2019 și a durat șapte luni în 2020, sfecla de zahăr a rămas în urmă în dezvoltare. Plantele au suferit în mod deosebit de rău în luna august, când cantitatea totală de precipitații a fost de 15,6 mm (cu o medie anuală de 51,1 mm). Luând în considerare condițiile meteorologice predominante și cu scopul de a salva recolta în cele mai grav deteriorate câmpuri, recoltarea sfeclei de zahăr, la cererea întreprinderilor agricole, a început în prima săptămână a lunii septembrie. Din cauza densității mari a solului uscat, recoltarea a fost dificilă, o parte din culturile rădăcinoase au rămas în pământ, ceea ce a redus randamentul deja scăzut - la 25 tone/ha (cu o medie în 2019 - 46 tone/ha).

Pe parcursul a trei săptămâni (28 septembrie - 18 octombrie), în zonele de cultivare a sfeclei ale companiei Südzucker Moldova, au căzut precipitații de la 100 la 130 milimetri, ceea ce corespunde unei norme medii de trei luni. Sfecla de zahăr „a prins viață”, a format noi frunze verzi, iar cultura rădăcinoasă a început să câștige în greutate activ, ceea ce a confirmat încă o dată plasticitatea ridicată a acestei culturi. După reluarea recoltării în câmpurile rămase, randamentul sfeclei de zahăr a crescut cu 15-20 la sută. Drept urmare, Südzucker Moldova și-a crescut prognoza pentru volumul de sfeclă de zahăr în 2020 cu peste 16%.

Trebuie remarcat faptul că în seceta extremă din acest an, numai sfecla de zahăr și floarea-soarelui au rămas recolte profitabile în nordul Moldovei. Acest lucru este demonstrat de performanța unor întreprinderi agricole precum Stancauti SRL, Agroszm SRL, Vilora SRL, Dingenarul SRL, Agdav SRL și altele, care se așteaptă la rezultate bune la sfârșitul sezonului de recoltare 2020.

Creșterea randamentului prognozat a sfeclei de zahăr a influențat pozitiv creșterea volumului contractelor de cultivare a sfeclei de zahăr cu întreprinderile agricole în 2021 față de 2020 (cu mai mult de 25%). Un rol important în acest sens l-a avut faptul că compania Südzucker Moldova și-a sprijinit partenerii agricoli prin creșterea prețului sfeclei din recolta din 2020 și acordarea de subvenții celor care intenționează să cultive sfeclă de zahăr în 2021.