O zi de primavară hrănește un an

Südzucker Moldova a finalizat plantarea sfeclei de zahăr

Partenerii agricoli ai Südzucker Moldova au finalizat plantarea sfeclei de zahăr. În 2020, suprafața contractată de companie pentru această cultură a scăzut și a ajuns la aproximativ 7,5 hectare (în 2019 - 9,3 mii hectare). Reducerea suprafețelor a avut loc la recomandările SZM și este asociată cu reziduuri mari de zahăr reportate în acest an, însă, deja în 2021, compania și partenerii săi agricoli intenționează să crească suprafețele însămânțate și producția de sfeclă de zahăr.

În 2020, compania a recoltat 414 mii tone de sfeclă de zahăr, ceea ce însumează 66 la sută din cifra totală de 625 mii tone în Moldova. Producția medie de sfeclă de zahăr este de 46,6 tone la hectar, în timp ce media pentru Moldova este de 42,3 tone/ha. În același timp, indicatorii de productivitate al celui de-al doilea producător de zahăr din Moldova s-au ridicat la 36 de tone ha.

În 2020, în Republica Moldova au fost produse 86,2 mii tone de zahăr, inclusiv compania Südzucker Moldova - 57 mii tone.

Agro-SZM desfășoară campania de însămânțare 2020

În sezonul 2020, terenuri arabile cultivate de Agro-SZM, depășesc 12 mii ha. Vineri, 2 aprilie, divizia agricolă a finalizat plantarea sfeclei de zahăr, sub care au fost alocate aproximativ 2,27 mii de hectare.

Cea mai mare suprafață - peste 5,6 mii ha - este ocupată de grâul de iarnă. Dintre acestea aprox. 1000 ha au fost tratate cu erbicide înainte de înghețuri, iar restul va fi prelucrat după încălzirea vremii de afară, care este așteptată până în 7-8 aprilie. A fost începută semănarea de floarea-soareluipe o suprafață de 2,27 mii de hectare. Agro-SZM cultivă, de asemenea, porumb pentru cereale, sorg și soia. Compania crește toate culturile agricole folosind tehnologii de economisire a resurselor din agricultura de conservare.

Campania de însămânțare se desfășoară în termen, în ciuda crizei provocate de Covid-19. În acest sens, problemele de siguranță în carantină sunt pe primul loc. De două ori pe zi, tuturor lucrătorilor le este măsurată temperatura, iar cabinele mașinilor agricole și automobilele agronomilor sunt echipate cu dezinfectanți. Toți angajații de peste 63 de ani sunt în carantină, în ciuda nevoii urgente de participare la procese.

Informații: Compania moldo-germană Südzucker Moldova include două fabrici de zahăr - în Drochia și Fălești, un centru logistic din Alexandreni, precum și organizația financiară Agrocredit și divizia agricolă Agro-SZM. De la înființarea sa din 2008, compania-mamă a investit anual circa 0,6-0,8 milioane de euro în dezvoltarea bazei materiale și tehnologice a întreprinderii sale agricole - aproximativ 100 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol.