Rezultatele sezonului 2022. Modernizarea fabricii de zahăr a sporit eficiența acesteia

Condițiile meteorologice de criză au afectat și activitatea fabricii de zahăr din Drochia, care si-a început activitatea abia la 1 octombrie - cu o lună mai târziu decât în anii precedenți. Sezonul a început imediat după ploile din luna septembrie, după care sfecla de zahăr și-a revenit și a fost posibilă recoltarea acesteia. Grație programului de modernizare din anii precedenți și a logisticii bine organizate, a fost posibilă majorarea productivității zilnice de prelucrare, reducerea perioadei de activitate și finalizarea prelucrării sfeclei de zahăr în 93 de zile – in ajunul Anului Nou.

În pofida înrăutățirii calității sfeclei de zahăr în ultimele săptămâni ale campaniei de recoltare, fabrica a obținut un bun indicator al randamentului de zahăr-13,95%. Datorită modernizării tehnologiei, calitatea zahărului s-a îmbunătățit, pierderile de zahăr în borhot și consumul de energie s-a redus. Astfel, a fost posibilă compensarea parțială a creșterilor semnificative de prețuri pentru resursele energetice și pentru absolut toate resursele materiale. În pofida crizei economice și politice, în anul 2022 în hala de ambalare a fost instalat un stivuitor robotizat de saci pentru a reduce munca manuală și pentru a facilita încărcarea mecanizată a zahărului în vagoane și vehicule.

Cea mai mare provocare a fost generată de dispariția tuturor lanțurilor logistice, ceea ce a necesitat o modificare rapidă a procesului de achiziție si aprovizionării cu toate resursele și echipamentele necesare. Ținând cont de experiența tristă de anul trecut, când fabrica a fost deconectată de la alimentarea cu gaz, compania încă la începutul anului 2022 a achiziționat păcură la prețuri competitive, ceea ce a făcut posibilă procesarea întregii cantități de sfeclă de zahăr la costuri mai mici decât în situația când se folosește gaz natural la prețuri curente. S-au depus eforturi considerabile pentru a asigura securitatea energetică a companiei - spațiile de producție și birouri, precum și cele ale filialei AGRO SZM, au fost conectate la energia electrică ecologică generată de o instalație de biogaz din borhot de sfeclă.