La fabrica de zahăr din Drochia au fost montate utilaje performante

În decursul săptămânii precedente, la fabrica de zahăr din Drochia, ce aparţine SA "Südzucker Moldova" au avut loc lucrări de montare de mare complexitate.

În premieră, la fabrica de zahăr din Drochia au fot montate două vaporizatoare peliculare şi un cristalizator vertical. Complexitatea şi dificultatea montării au fost generate de volumul mare al utilajului - înălţimea agregatelor atinge între 20 - 30 metri, iar greutatea ajunge până la 100 tone, totodată, dificultatea a fost provocată de suprafaţa redusă rezervată pentru montarea utilajului (între CTE şi secţiile întreprinderii).

Republica Moldova nu dispune de macarale, cu capacitatea de instalare a utilajelor pe suprafeţe reduse. De aceea, la fabrica de zahăr din Drochia au fost aduse două automacarale cu capacitatea de ridicare de 250 şi 500 tone, cu lungimea de 140 metri. Acest proces de montare a fost unul costisitor: transportarea tehnicii a constituit aproximativ 40 mii euro, iar pentru livrarea macaralelor şi a tehnicii şi montarea sa s-au cheltuit zeci de mii de euro.

Cu toate acestea, utilajele, care anterior au fot instalate la una din fabricile de zahăr din Germania, recent închisă din cauza reducerii producţie de zahărului pentru Uniunea Europeană, au ajuns la SA "Südzucker Moldova", pentru o sumă simbolică. Pentru cumpărarea utilajului, suplimentar au fost procurate echipamente şi materiale auxiliare. Ca urmare, bugetul acestui proiect de modernizare a utilajului tehnologic, a constituit doar 30% din costul iniţial al unor proiecte similare care implicau utilaj nou.

Pentru prima dată în Republice Moldova industria zahărului a beneficiat de dotarea cu utilaje atât de performante, în comparaţie cu Rusia, unde astfel de utilaje pot fi întâlnite la doar 10% din fabricile de zahăr. 

Conform declaraţiilor directorului fabricii de zahăr din Drochia, Alexandr Vinogradnic, instalarea noilor utilaje tehnice va permite majorarea producţiei fabricii şi îmbunătăţirea calităţii acesteia. Totodată se vor reduce cheltuielile pentru energia electrică, va scădea costul de producere al zahărului, ceea ce reprezintă un element important al strategiei SA "Südzucker Moldova". 

Conform calculului specialiştilor "Südzucker Moldova", graţie reducerii cu 3m3 a cheltuielilor gazului natural pentru prelucrarea a unei tone de sfeclă, se vor economisi aproximativ 1 mil.m3 de gaz.

Notă: În ultimii cinci ani, volumul investiţiilor alocate pentru modernizarea a două fabrici de zahăr au constituit 20 mln Euro. În rezultat, cheltuielile de energie electrică s-au redus de circa două ori şi considerent a sporit calitatea zahărului. În anul 2008 IM "Südzucker Moldova" SA a fost certificată după standardele ISO 9001:2000 şi НАССР.