Inovațiile de la Südzucker Moldova ajută în lupta împotriva “sfeclei negre”

Sezonul de prelucrare a sfeclei de zahăr din roada anului 2018 este o adevărată provocare, de altfel, foarte serioasă, atât pentru cultivatorii de sfeclă, cât și pentru producătorii de zahăr. Așa-zisa "sfeclă neagră", care s-a stricat în camp din cauza secetei fără precedent cu durata de două luni, pune la dubiu fezabilitatea, adică posibilitatea recoltării și prelucrării unei mari părți din materia primă. Totuși, în ajunul începerii perioadei de producere a zahărului și pe măsura evoluării situației, compania Südzucker Moldova a introdus o serie de inovații tehnologice, ce permit prelucrarea chiar și a sfeclei mai puțin calitative. Din păcate, ponderea acesteia în structura culturilor din 2018 este foarte mare, cauza fiind condițiilor meteorologice nefavorabile din a doua jumătate a verii și începutul toamnei.

În procesul de recoltare a sfeclei de zahăr din roada anului 2018 s-a dovedit că calitatea materiei prime este mult mai joasă, decât sa prevăzut inițial. Din cauza temperaturii ridicate, atestate la sfârșitul lunii septembrie, sfecla a început să putrezească atât în câmp, cât și în grămezile depozitate la fabricile de zahăr. Astfel, cu o rată admisibilă de poluare fizică a rădăcinilor la nivelul de 7-8%, în luna octombrie această cifră este în medie de 15-20%, iar în unele cazuri acest indicator ajunge chiar și la 50%. Potrivit experților de la întreprinderile producătoare de zahăr din țară, problema "sfeclei negre" este actuală pentru aproximativ 5-8 mii hectare de semănături de sfeclă. În raionul Drochia, unde sfecla de zahăr ocupă circa 3,3 mii hectare, suprafața fiind cea mai mare din Republica Moldova, situația este deosebit de gravă. Problema "sfeclei negre” a afectat mai mult de 45% din culturi. Conform datelor, la 20 octombrie, a fost recoltată circa jumătate din totalul de suprafețe ocupate cu sfeclă de zahăr.

Experții menționează, că zahărul modificat, inversat din "sfecla neagră" aproape nu se extrage deloc sau în cantități foarte reduse. Așadar, dacă în anii precedenți din prelucrarea a 7 tone de sfeclă de zahăr de calitate obișnuită se producea o tonă de zahăr de calitate obișnuită, atunci în acest an pentru a produce o tonă de zahăr sunt necesare 11 tone de sfeclă afectată de secetă. Siropurile obținute după evaporare necesită o purificare suplimentară. Toate acestea conduc la creșterea colosală a costului de producție a zahărului. De aici și îndoielile vis-a-vis de fezabilitatea recoltării sfeclei de o calitate atât de joasă.

După cum a menționat Anatolie Gorodenko, director departamentul materie primă, Südzucker Moldova, la ambele fabrici ale companiei, Drochia și Fălești, în primul rând, în regim de urgență, a fost optimizat sistemul de recepție a materiei prime. Sfecla afectată de secetă se alterează rapid, în jumătate de zi după săpare. Respectiv, este imposibilă păstrarea acesteia în grămezi pe teritoriul fabricilor, or, asta va duce la pierderi și mai mari. De aceea, întreprinderile lucrează "de pe roți", stocurile de materie primă fiind menținute la cel mai mic nivel posibil. Desigur, acest regim de lucru necesită o planificare minuțioasă și o logistică pedantă.

Potrivit lui Rostislav Magdei, director tehnic, Departamentul tehnică, tehnologie și producție, Südzucker Moldova, din cauza impurităților și a cantității mari de rădăcini putrede, fabricile de zahăr au fost nevoite să atragă personal suplimentar pentru tratarea și separarea sfeclei de zahăr mai mult decât alterată. În plus, pentru a aduce materia primă la starea prevăzută de reglementările tehnologice, specialiștii întreprinderilor au mărit normele de preparate speciale, inclusiv, antisepticele. Aceasta a permis să menținem normele stricte în vederea purității și culorii zahărului, însă, în același timp, a sporit semnificativ cheltuielile pentru producerea lui. Zahărul ce nu întrunește cerințele regulamentelor este prelucrat din nou, fapt ce presupune pierderi mari de energie termică și alte resurse, ce conduc la creșterea cheltuielilor producției de zahăr.

În cadrul departamentului alimentar, pentru a asigura extragerea maximal posibilă a zaharozelor, cum s-ar zice, din mers, au fost modernizate schemele tehnologice și montate conducte noi, ceea ce a permis operarea cu produse de calitate inferioară în scopul sporirii ei.

Astfel, la întreprinderile Südzucker Moldova, într-un termen extrem de redus, au fost instalate fose septice de decantare, un utilaj inovativ pentru curățarea materiei prime din masele coloidale. Aceasta este o tehnologie fundamental nouă pentru producția de zahăr din Moldova. Doar datorită introducerii ei poate fi procesată sfecla de zahăr de calitate inferioară. Totodată, utilizarea ei, de asemenea, captarea personalului suplimentar, cheltuieli sporite de energie și a materiale auxiliare și, evident, creșterea costului de producție a zahărului.

Compania menționează, că administrația Südzucker Moldova a acceptat aceste investiții și cheltuieli suplimentare, realizând că aceste măsuri costisitoare vor permite achiziționarea de la producătorii agricoli și, respectiv, prelucrarea unei anumite cantități de sfeclă de zahăr ce este sub standarde, care în anii precedenți, pur și simplu, ar fi fost lăsată pe câmpuri. Salvarea recoltei este o provocare comună, spun producătorii de zahăr. Iar acceptarea unor decizii dificile va permite cultivarea sfeclei în Moldova și dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu gospodăriile agricole producătoare de sfeclă.