Culturile de sfeclă de zahăr au crescut cu o treime în 2021

Conform campaniei de însămânțare 2021, terenurile contractate de compania Südzucker Moldova pentru cultivarea sfeclei de zahăr, s-au majorat cu o treime, comparativ cu anul precedent. Din cauza soldurilor semnificative de stocuri, producția sfeclei de zahăr și procesărea zahărului în 2020 au scăzut considerabil. În același timp, în pofida secetei fără precedent, randamentul sfeclei de zahăr în 2020 a constituit aproximativ 40 de tone / ha, iar acest volum de producție a culturilor a depășit 238 de mii de tone.

O astfel de rezistență a sfeclei de zahăr la schimbările climatice din Moldova este rezultatul multor ani de muncă sistematică a specialiștilor Südzucker Moldova privind transferul experienței europene în introducerea tehnologiilor de economisire a energiei și a umidității, precum și adaptarea hibrizilor moderni de sfeclă de zahăr la condițiile locale. Pe lângă suportul informațional, compania oferă partenerilor săi agricoli condiții preferențiale de finanțare a lucrărilor agricole și investiții în utilaje agricole specializate. În acest scop, Südzucker Moldova a înființat organizația financiară Agro-Credit. În același timp, dobânda pentru aceste împrumuturi este subvenționată de stat. În general, compania și partenerii săi agricoli au investit peste 120 de milioane de euro pe parcursul a 20 de ani în mașini agricole, sisteme de irigații și alte echipamente tehnologice.

Mai mult, în pofida perioadei economice dificile și a impactului pandemiei, Südzucker Moldova a decis să își sprijine suplimentar partenerii agricoli prin alocarea de subvenții în valoare de 2000 lei pentru fiecare hectar de sfeclă de zahăr cultivat. Acest fapt a contribuit la extinderea suprafețelor însămânțate cu această cultură.

Suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr de către întreprinderea agricolă, Agro-SZM, au crescut, de asemenea, iar în 2021 au depășit 20% din suprafața cultivată.

Spre deosebire de anul precedent, cantitatea de umiditate a solului la 1 metru adâncime, înregistrată la începutul sezonului de însămânțare a fost aproximativ 160 mm, cantitate ce corespunde valorilor mediilor anuale. La recomandarea specialiștilor Südzucker Moldova, pentru a conserva umiditatea, partenerii agricoli ai companiei au efectuat aproape toate lucrările de nivelare și pregătire a solului pentru însămânțarea sfeclei de zahăr în toamnă. Semănatul la timp, rezervele de umiditate disponibile pentru plante la 1 metru adâncime, precum și precipitațiile și un regim de temperatură favorabil în această primăvară, au contribuit la obținerea unei răsăriri de plante uniforme și dense.

În sezonul 2021, multe întreprinderi agricole de asemenea folosesc noi tehnologii pentru cultivarea sfeclei de zahăr, bazate pe utilizarea hibrizilor noi și mai rezistenți. Acest lucru face posibilă transferarea cultivării acestei culturi la o tehnologie mai ecologică pentru aplicarea erbicidelor, care prevede un singur tratament în loc de 5-10 efectuate anterior.