Ramura de cultivare a sfeclei de zahăr trece printr-un sezon dificil
Din cauza secetei îndelungate, campania de recoltare şi prelucrare a sfeclei de zahăr în Republica Moldova a luat start cu o lună mai târziu decât de obicei, adică abia săptămâna trecută. În cele câteva zile trecute de atunci, la două fabrici de zahăr "Südzucker Moldova" - cea din Drochia şi cea din Făleşti - au intrat peste 30 mii de tone din aproximativ 320 mii de tone de sfeclă de zahăr. Aproximativ aceasta va fi cantitatea de producţie, care, conform ultimelor prognoze, va fi recoltată de pe plantaţiile de 17 mii de hectare din zonele de sfeclă de zahăr ale acestei companii. Recolta medie de sfeclă de zahăr la hectar este de aproximativ 20 de tone. Conform datelor unei examinări a stării plantaţiilor, efectuate la 16 iulie anul curent, productivitatea prognozată a constituit în mediu 42 tone la hectar.
Acelaşi nivel al productivităţii sfeclei de zahăr a fost remarcat în zonele de materie primă ale companiei "Südzucker Moldova", conform rezultatelor anului trecut. Prin urmare, putem ajunge la concluzia că producţia medie a sfeclei de zahăr în anul curent va fi de cel puţin două ori mai mică, în comparaţie cu indicii anului 2008.
Din această cauză, conform unei evaluări prealabile a specialiştilor de la "Südzucker Moldova", producătorii agricoli nu vor putea acoperi, în termenele stabilite în contracte, datoriile privind creditele tehnice, în valoare de aproximativ 40 mln. lei. Luând în consideraţie pierderile considerabile, ce ţin de circumstanţele de forţă majoră din anul curent, a întreprinderilor agricole, "Südzucker Moldova" duce negocieri cu Asociaţia producătorilor de sfeclă de zahăr despre o eventuală restructurare a acestor datorii. În total, pentru recolta anului 2009 compania a alocat întreprinderilor cultivatoare de sfeclă de zahăr credite tehnice în sumă de aproximativ 120 mln. lei.
Conţinutul de zahăr al rădăcinoaselor din recolta anului 2009 este la un nivel de 17-18%. Preţurile de cumpărare de bază a sfeclei, stabilite în contractele de vânzare-cumpărare dintre producătorii agricoli şi "Südzucker Moldova", sunt în anul curent cu 10% mai mari decât în anul trecut. În plus, cultivatorii de sfeclă de zahăr primesc un adaos de 8,3% din preţul de bază pentru fiecare procent în plus faţă de conţinutul de zahăr de bază al sfeclei (16%).
Din cauza condiţiilor meteorologice proaste din anul curent, în Republica Moldova au fost pierdute în jur de 2 mii de hectare plantate cu sfeclă de zahăr. De pe cele aproximativ 20 de mii de hectare rămase au fost recoltate în jur de 400 mii tone de producţie. Din acest volum de materie primă vor fi produse în jur de 50-55 mii tone de zahăr. Deficitul de zahăr va fi compensat în baza importului din Belarus, precum şi ţările Uniunii Europene (în limitele cotei preferenţiale, mărimea căreia, pentru anii 2009-2010, constituie 13 mii de tone, aceste livrări în Republica Moldova vor fi impozitate cu o taxă vamală în valoare de 10% din suma producţiei, indicată în factură). În rezultat, după cum consideră specialiştii Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, nivelul actual al preţurilor la zahăr este maxim şi în viitorul apropiat zahărul nu se va scumpi.