Agro SZM: profitabilitatea ridicată a sfeclei de zahăr este asigurată de tehnologiile agricole progresive

Complexul de măsuri agrotehnice și experiența acumulată de sectorul agricol în ultimii 10 ani au făcut posibilă reducerea loviturii unei secete fără precedent și menținerea sfeclei de zahăr în stare bună, ceea ce i-a permis să înceapă să se dezvolte activ după precipitațiile abundente din prima jumătate a lunii octombrie.

Prima etapă, cea mai importantă, este abordare specială din partea agro-întrepinderii a cultivării solului și aplicarea îngrășămintelor minerale la o adâncime de 35-40 cm, care poate fi realizată prin echipamente special achiziționate. În același timp, complexul de îngrășăminte a inclus compoziția maximă și o cantitate suficientă de nutrienți - în primul rând potasiu și fosfor. Acest lucru a permis sfeclei de zahăr să primească substanțele nutritive necesare chiar și atunci când primii 20 cm de sol erau complet uscați și astfel supraviețuiesc acestui moment critic.

A doua practică semnificativă a fost introducerea totală a borului. Experimentele efectuate în ultimii ani au arătat că suprafețele pe care s-a utilizat borul au dat 11% mai mult randament. Cel mai important lucru este că, pe lângă randamentele crescute, borul permite plantei să se dezvolte pe deplin și să rămână într-o stare sănătoasă în perioada de criză. Această practică a fost adaptată pe baza experienței agronomilor germani care au aplicat activ borul în ultimii 6-10 ani.

Al treilea aspect a fost abordarea aprofundată în lupta cu dăunătorii, în special cu molia mineră, care a deteriorat grav aparatul de frunze al sfeclei de zahăr. Ca rezultat al testării, au fost selectate două preparate care distrug 70-80% din moliile minere și alți dăunători, inclusiv ouălor acestora, ceea ce împiedică înmulțirea dăunătorilor. Tehnologiile utilizate necesită o revizuire a abordării consumului de resurse - materiale, echipamente și personal. Prin urmare, Agro SZM se străduiește să reducă cât mai mult costul tuturor proceselor. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea de echipamente de dimensiuni mari, o reducere a numărului de operațiuni, utilizarea tehnologiilor punctuale, instruirea operatorilor de mașini și a agronomilor. Drept urmare, costul cultivării sfeclei de zahăr la hectar este de 23-24 mii lei. Cu randamentul acestei culturi în 2020 la 35-36 tone/ha, profitabilitatea este de 6-7 mii de lei pe hectar, ceea ce este comparabil doar cu rentabilitatea cultivării floareasoarelui.

În același timp, în anii precedenți, randamentul sfeclei de zahăr în Agro SZM a ajuns la 50 de tone/ha, ceea ce face ca această cultură să fie cea mai profitabilă pentru producția agricolă din nordul Republicii Moldova.