Anul 2009 a fost pentru "Südzucker Moldova" SA unul dintre cei mai dificili din ultimii cinci ani

Dificultăţile anului 2009 sunt legate de câţiva factori, principalul fiind seceta extremă ce a durat din iulie până în octombrie 2009 şi care a condus la diminuarea dublă, faţă de anul precedent, a recoltei sfeclei de zahăr. Respectiv, s-a micşorat brusc şi volumul de producere a zahărului. Astfel, dacă în anul 2008 compania "Südzucker Moldova" a produs 81,7 mii tone de zahăr, atunci în 2009 - doar 34,7 mii tone. Drept urmare, a sporit brusc preţul de cost al acestui produs. Creditele tehnice nerambursate în valoare de cca 50 mln de lei, acordate gospodăriilor agricole în ajunul semănatului de primăvară, de asemenea constituie provocări serioase pentru întreprindere. Pierderi în mărime de 49 mln de lei a suportat şi întreprinderea agricolă-fiică - compania Agro-SZM.

În pofida creşterii bruşte a vânzărilor globale - până la 812,8 mln de lei faţă de 532,3 mln de lei în 2008, profitul net al companiei "Südzucker Moldova" a constituit în anul trecut 33,4 mln de lei (4,11%), pe când acest indice în 2008 a fost de 80,1 mln de lei (13,66%). Suprasaturaţia pieţei interne provocată de oferta excesivă a zahărului ieftin din partea unor întreprinderi concurente în primul semestru al anului 2009 a impus compania "Südzucker Moldova" să-şi comercializeze zahărul pe teritoriul Republicii Moldova la preţuri egale, practic, cu preţul de cost. Acest fapt a permis asigurarea încasării resurselor necesare pentru achitarea la timp de către companie a mijloacelor către producători agricoli - furnizori ai materiei prime.

Creşterea bruscă a vânzărilor din primul semestru al anului 2009 şi reţinerea lansării procesului de recoltare a sfeclei de zahăr au impus compania, în vederea evitării deficitului de zahăr în Republica Moldova, să importe în ţară, primăvara şi vara anului trecut, 12,5 mii tone de zahăr, inclusiv 6,5 mii tone - în cadrul cotelor la importul de zahăr din Uniunea Europeană. Pierderile companiei "Südzucker Moldova" de pe urma decalajului valutar la creditele atrase în aceste scopuri, precum şi în vederea finanţării producătorilor agricoli, au atins cifra de 28,5 mln de lei. În afară de aceasta, rămâne a fi o problemă nesoluţionată şi datoria statului, în mărime de aproape 57 mln de lei, pentru restituirea TVA la producţia exportată în 2009.

Alexandr Koss, speakerul Comitetului de Conducere a companiei "Südzucker Moldova", consideră că rezultatul pozitiv al activităţii companiei într-un an de criză precum a fost anul 2009 este determinat de politica investiţională a acesteia, îndreptată spre creşterea nivelului de eficienţă a producerii şi spre reducerea pierderilor. Drept urmare, consumul de resurse energetice la producerea zahărului din ultimii cinci ani a fost redus de mai bine de două ori. Mai mult, în anul 2009 au fost întreprinse un şir de măsuri în vederea diminuării cheltuielilor administrative ale companiei, fapt care a asigurat o economie în valoare de 10,8 mln de lei (30 la sută) faţă de anul 2008.

Managementul "Südzucker Moldova" propune acţionarului majoritar al companiei - concernului "Südzucker AG" - să reinvestească întreg beneficiul obţinut în anul 2009 în dezvoltarea producerii. Compania a investit deja peste 350 de mln de lei, în ultimii şase ani, în achiziţionarea mijloacelor fixe şi în modernizarea procesului de producere, dividendele acţionarilor pe întreaga perioadă de activitate a întreprinderii fiind achitarea doar de două ori - în 2007 şi 2008 în mărime de 30 de mln de lei. Atât în anul curent, cât şi în următorii doi ani, "Südzucker Moldova" planifică să investească cca 20-25 mln de euro în modernizarea continuă a fabricilor de zahăr, în consolidarea capacităţilor şi a bazei tehnico-materiale ale Agro-SZM, precum şi în construcţia în Republica Moldova a primei fabrici de producere a gazelor din biomasă - din teasc de sfeclă de zahăr, în oraşul Drochia. Însă noile investiţii vor fi posibile doar în condiţiile menţinerii actualelor condiţii-cadru de funcţionare a complexului autohton de zahăr şi sfeclă de zahăr.