Sezonul de producere a zahărului din anul 2021 a devenit unul record pentru companie

Sezonul de producere a zahărului din anul 2021 a devenit unul record pentru fabrica de zahăr din Drochia a companiei Südzucker Moldova – sezonul a durat 126 de zile. În pofida conținutului de zahăr scăzut în materie primă, mai ales la începutul sezonului, întreprinderea a obținut un bun indicator al randamentului de zahăr – 13,28%. Obținerea unor asemenea rezultate a fost posibilă datorită modernizării ample a echipamentului, precum și datorită furnizărilor regulate și calității bune a sfeclei de zahăr.

În cadrul ultimei etape de reconstrucție a fabricii a fost montată prima difuzie verticală din Moldova și a fost completamente modernizată secția de tăiere a sfeclei de zahăr. A crescut producția de zahăr și calitatea ei, s-au redus cu 10% pierderile de zahăr în borhot, a scăzut simțitor consumul de energie. În general consumul de energie la fabrica de zahăr din Drochia a fost redus de peste 2,5 ori timp de 20 de ani datorită modernizării.

Creșterea economiilor de energie ar fi fost și mai semnificativă în 2021, dacă nu ar fi avut loc întreruperea bruscă a furnizării de gaz din cauza crizei gazelor, care a survenit în septembrie-octombrie în Republica Moldova. Fabrica de zahăr din Drochia a fost nevoită să procure păcură în regim de urgență și a trecut CET la operarea pe baza acestui tip de combustibil, ceea ce a avut un impact negativ asupra indicatorilor consumului de energie și asupra costului de producție.

Un factor deosebit de important al performanței a devenit furnizarea bine reglementată de sfeclă de zahăr la fabrică, cu păstrarea unei calități destul de înalte a acesteia. Fabrica a lucrat neîntrerupt, inclusiv cu luarea în considerație a respectării măsurilor și restricțiilor dure legate de pandemia de COVID19.

Activitatea fabricii de zahăr din Drochia în sezonul 2021 a arătat că scopurile stabilite de companie în cadrul modernizării producerii au fost complet atinse și sunt justificate. Difuzia verticală modernă și secția modernizată de tăiere a sfeclei de zahăr stabilesc potențialul pentru creșterea ulterioară a capacităților fabricii, creșterea graduală a procesării de sfeclă de zahăr și reducerea sinecostului zahărului.