Există premise pentru o recoltă bună de sfeclă de zahăr

Specialiștii departamentului de materii prime din cadrul companiei Südzucker Moldova remarcă o dinamică pozitivă de creștere a culturilor rădăcinoase în perioada iunie-iulie a anului curent. La jumătatea lunii iulie 2019, producția biologică a sfeclei de zahăr a fost de 26,5 t / ha, adică la nivelul cifrei de anul trecut pentru aceeași perioadă (în iunie-iulie 2018, cea mai bună dinamică de creștere a sfeclei a fost înregistrată în deceniul actual).

Din cauza precipitațiilor puternice, în luna mai au fost identificate riscuri sporite de apariție a bolilor - putregaiul rădăcinilor. Prin urmare, în luna mai, a fost necesară tratarea câmpurilor de sfecla cu fungicide, fapt neobișnuit pentru această perioadă a sezonului agricol. De asemenea, au fost înregistrați fluturii "multicolori", un dăunător care nu era caracteristic Moldovei până în acest an. Acesta distruge o gamă largă de culturi. În consecință, a fost necesară aplicarea unui tratament urgent al câmpurilor de sfeclă de zahăr cu insecticide. La sfârșitul primăverii și începutul verii, experții agronomi ai departamentului de materii prime din Südzucker Moldova au efectuat o serie de anchete asupra câmpurilor de sfeclă de zahăr ale companiei. Ca rezultat, împreună cu specialiștii din cadrul întreprinderilor de sfeclă de zahăr au fost elaborate un șir de recomandări pentru fiecare teren în parte.

Deja astăzi, în mod clar, este vizibilă diferența de stare a câmpurilor de sfeclă afectată de boli / dăunători și câmpurile care au evitat aceste probleme datorită respectării tuturor cerințelor tehnologiilor agricole. În fermele care respectă toate normele - timpul optim pentru însămânțare, îngrășământ de înaltă calitate și protecția culturilor împotriva agenților patogeni - rezultatul va fi, probabil, bun.

Dacă vremea caldă se va menține - acest lucru poate duce la o reducere a calității materiilor prime datorită răspândirii bolilor foliare - Cercospora, Alternaria și rădăcina (în acele gospodării care în pofida recomandărilor nu au efectuat lucrări între rânduri). Cu toate acestea, există premise de a obține o recoltă bună, dacă vremea în luna august va fi aproape de rata medie, în special la nivelul de precipitații.

În acest an, în zonele de materii prime ale fabricilor Südzucker Moldova, culturile de sfeclă de zahăr ocupă aproximativ 9 mii hectare, ceea ce corespunde aproximativ nivelului de anul trecut.