Rezultatele sezonului 2022. Sfecla de zahăr - una dintre cele mai rezistente culturi

Pentru sectorul agricol din Republica Moldova anul trecut a fost de o provocare semnificativă, inclusiv pentru industria sfeclei de zahăr. Criza provocată de războiul din apropiere, de creșterea bruscă a prețurilor a fost amplificata de o secetă cumplita din această vară care au afectat ca nici o data Republica Moldova. Totuși, Südzucker Moldova a rezistat în acest an nefavorabil, compania a continuat să se dezvolte și a înregistrat rezultate bune.

Și de această dată, sfecla de zahăr a demonstrat rezistenţă și plasticitate la capriciile naturii, capabilă să se restabilească după o perioadă lungă de secetă, chiar și în cazul unei ușoare îmbunătățiri pe termen scurt a condițiilor meteorologice. Către luna septembrie, precipitațiile au fost de aproximativ 173,2 mm (din punct de vedere al precipitațiilor, anul 2022 a fost la fel de secetos ca și dezastruosul an 1946, când la data respectivă fost înregistrate 173,0 mm), ceea ce reprezintă jumătate din media anuală. Însă ploile din toamnă au contribuit ca sfecla de zahăr să crească in greutate. Acest lucru a fost facilitat de contribuția pe termen lung de către Südzucker Moldova în primul rând la tehnologiile agricole de conservare a umidității la lucrarea solului, procurării celor mai avansate echipamente agricole, implementarea soiurilor moderne și produselor agrochimice utilizate în UE.

În anul 2022, pentru majoritatea întreprinderilor agricole din nordul Republicii Moldova, sfecla de zahăr s-a dovedit a fi singura cultură profitabilă. O bună parte din porumb, de exemplu, a fost pur și simplu recoltat pentru însilozare sau a fost supus mărunțirii și administrării ca îngrășăminte organice. Recolta de floarea-soarelui a fost de 2-3 ori mai mică decât anul trecut, influențând și diminuarea randamentului, aceeași situație fiind și la vânzările de cereale. În același timp productivitatea sfeclei de zahăr a atins în mediu  43,6 t/ha, iar gospodăriile cu un nivel tehnologic avansat au obținut 50-60 t/ha, similar cu rezultatele de anul trecut. Totodată, compania a depus eforturi deosebite pentru a asigura o profitabilitate optima pentru partenerii agricoli. Indemnizațiile suplimentare la contractul de baza  a permis partenerilor să obțină un rezultat bun.