Agro SZM - a doua cea mai mare întreprindere din Moldova după mărimea terenurilor agricole

În anul 2024, suprafața terenurilor agricole a Agro SZM a depășit 13.400 de hectare, consolidându-l ca a doua cea mai mare întreprindere agricolă din Republica Moldova. În 2007, Agro SZM a început cu prelucrarea a 6.000 de hectare. Compania a încheiat contracte de închiriere a terenurilor pe termen lung, facilitând astfel regenerarea solurilor și sporind semnificativ randamentul culturilor. Câmpurile Agro SZM sunt situate în cinci raioane: Ungheni, Fălești, Drochia, Dondușeni și Ocnița.

Agro SZM practică o rotație a culturilor, selectând predecesorii optimi pentru a asigura calitatea și randamentul maxim al sfeclii de zahăr, suprafața acesteia depășind 3.200 de hectare în 2024. Cea mai mare suprafață este ocupată de grâul de toamnă - peste 7.100 de hectare, floarea-soarelui - 1.470 de hectare, porumbul - 1.350 de hectare și soia - 270 de hectare.

„În acest an, semănatul sfeclei de zahăr a început mai devreme - pe 7 martie,” a remarcat Valeriu Nicușor, administratorul Agro SZM. „Solul era matur, ceea ce reprezenta o situație neobișnuită pentru această perioadă, dar previzibilă din cauza schimbărilor climatice globale. Această situație a permis finalizarea semănatului sfeclei fără întreruperi și a dus la începerea simultană a semănatului de floarea-soarelui și porumb, lucru care nu s-a întâmplat niciodată anterior. Ploile din aprilie au fost dorite și necesare, având un impact benefic asupra tuturor culturilor. Startul timpuriu va prelungi perioada de vegetație a culturilor, astfel încât înflorirea să se producă într-un moment cu temperaturi nu foarte ridicate”.

Agro-SZM crește majoritatea culturilor agricole folosind tehnologii de economisire a resurselor din agricultura de conservare.În cadrul întreprinderii agricole sunt utilizate tehnologii agricole avansate, în special în domeniul cultivării sfeclei de zahăr, care a înregistrat în ultimii ani un randamentul de 42-53 t/ha, un rezultat mult mai mare decât media pentru zonele de cultivare a materiei prime a Südzucker Moldova. Echipamentul tehnic al întreprinderii permite gestionarea din timp a vitezei de executare a tuturor operațiunilor tehnologice, un rol important în obținerea rezultatelor remarcabile, într-un mediu în continuă schimbare.