Agro-SZM: indicatori stabil mari în cultivarea sfeclei de zahăr

Întreprinderea agricolă Agro-SZM, divizia agricolă din cadrul Südzucker Moldova, a colectat în medie 47 t/ a de sfeclă de zahăr dintr-o suprafață totală de plantații de 2,6 mii ha. Sfecla de zahăr aduce profituri importante întreprinderii, având în vedere că „pragul de rentabilitate” în acest sezon agricol este de 34-36 t/ha.

Cu toate acestea, după cum observă șeful Agro-SZM Victor Hropotinschii, în zona de sud a plantaților de sfeclă (Fălești), randamentul mediu a fost semnificativ mai mare - aproximativ 51 t/ha. În zona de nord (Drochia), randamentul a scăzut din cauza condițiilor meteorologice mai puțin favorabile din acest an. Parțial și datorită faptului că compania a închiriat terenuri agricole care au nevoie de reabilitare după o prelucrare de proastă calitate făcută de către proprietarii anteriori. Pe măsură ce fertilitatea acestor terenuri va fi restabilită prin creșterea nivelului tehnologiilor agricole, îmbunătățirea condițiilor nutriționale și protejarea plantelor, productivitatea noilor terenuri agricole va crește până la nivelul general al terenurilor agricole Agro-SZM.

În 2020, conducerea companiei intenționează să extindă zona culturilor de sfeclă de zahăr cu 10-12% - până la aproximativ 2,9 mii ha.