Particularităţile campaniei de semănat 2013

Campania de însămânţare 2013 a fost influenţată de câţiva factori cheie. Din cauza căderilor de zăpadă la suprafaţa solului neîngheţat, în luna decembrie a anului trecut, maturarea acestuia a durat mai mult. Acest fapt a afectat calitatea însămânţării terenului cu sfeclă de zahăr, care, din cauza primăverii târzii, s-a desfăşurat cu 15 zile mai târziu decât de obicei. Drept consecinţă, pe cea mai mare parte a terenurilor capacitatea de germinaţie a fost mai redusă decât de obicei. Către sfârşitul campaniei de însămânţare au fost înregistrate temperaturi înalte, ceea ce a dus la uscarea rapidă a stratului de suprafaţă a solului. În pofida acestui fapt, pe terenurile gospodăriilor agricole care au apreciat corect şi la timp situaţia creată, capacitatea de germinaţie a fost la nivel.

În perioada răsăririi seminţelor, a avut loc o schimbare bruscă de temperatură, iar în perioada 10 mai – 15 iunie au avut loc căderi masive de precipitaţii. Aceste circumstanţe împiedică combaterea eficientă şi oportună cu buruienele, ceea ce duce la îmburuienarea semănăturilor. În astfel de condiţii meteo nefavorabile, gospodăriile agricole trebuie să dea dovadă de profesionalism şi rezistenţă, pentru a menţine situaţia sub control. Acest fapt le-a reuşit gospodăriilor Climautanul-Agro SRL, Agro-Baraboieni SRL, Oclanda-Agro SRL, Petreanca-Agro SRL,WeTradeAgro SRL, Glia Surenilor SRL, Mihailena-Agro SRL, Valea Sofiei SRL, Zgura-Agro SRL din regiune Drochia şi Agro-Papuros SRL, Agro-Pompa-Prim SRL, Itero-Agro CA, Taras Scop-Agro SRL, Agrogirla SC, Prietenia-Agro SRL, Sorforjar SRL, Tetracom-Agro SRL, Singureanca-Agro CAP din regiunea Făleşti.

La 1 iunie, agronomii din cadrul Departamentului materie primă au efectuat în comun inspecţia terenurilor gospodăriilor agricole partenere în scopul de a identifica erorile comise în tehnologiile agricole, precum şi anumite particularităţi ale tehnicilor de însămânţare, care au influenţat pozitiv asupra dezvoltării culturii de sfeclă de zahăr în 2013.

Datorită efortului şi experienţei următorilor agronomi de frunte, gospodăriile agricole în care activează aceştia respectă tehnologiile de cultivare a sfeclei, ceea ce a asigurat o densitate înaltă a recoltei (peste 80.000 – 100.000 buc./ha) şi un nivel înalt de dezvoltare a sfeclei de zahăr.

  • Zona Drochia: Oleinic V., Tarnovschii V., Bondarenco V., Codreanu I.
  • Zona Alexăndreni: Nintuş G., Sandu L.
  • Zona Făleşti: Goncearenco M., Romanciuc M.
Alte noutăți
Alte noutăți