Producătorii sfeclei de zahăr învaţă bazele irigării

Pe 18 iunie 2014, una dintre cele mai mari companii autohtone producătoare de zahăr Südzucker Moldova” a organizat, în colaborare cu partenerii-furnizori de tehnică şi tehnologii pentru sectorul agrar, tradiţionala „Ziua cîmpului sfeclei de zahăr”. La eveniment au participat directori şi agronomi ai gospodăriilor agricole producătoare de sfeclă de zahăr.

Participanţii la „Ziua cîmpului 2014” au luat cunoştinţă şi au discutat despre rezultatele implementării în procesul de producere, a noilor soiuri de sfeclă de zahăr, mai productive, şi, de asemenea, despre metodele de combatere a buruienilor şi bolilor.

O atenţie deosebită, conform tradiţiei instituite, a fost acordată tehnologiilor de conservare a umidităţii. Datorită implementării lor, pe parcursul ultimilor ani, ramura suferă tot mai puţine pierderi ale roadei, de pe urma secetei. Totodată, compania Südzucker Moldova a prezentat pentru prima dată echipamente pentru irigarea sfeclei de zahăr şi programul pentru sprijinirea fermierilor în achiziționarea sistemelor de irigare.

„În 2014 toţi factorii favorizează dezvoltarea industriei zahărului- a menţionat Spicherul Comitetului de Conducere ÎM "Südzucker Moldova" SA, Alexander Koss.- Împreună am apărat indicele TVA, ceea ce a făcut să nu mai avem în Moldova zahăr ucrainesc de contrabandă, iar condiţiile climaterice bune ne permit să sperăm la un rezultat pe măsură. Împreună cu colegii noştri din Guvern am obţinut condiţii foarte avantajoase pentru ramura noastră în cadrul acordului DCFTA. Europa ne oferă cele mai bune perspective pentru modernizarea şi sporirea competitivităţii economiei săteşti. Sperăm, în acelaşi timp, că producătorii de zahăr vor reuşi să menţină bunele relaţii cu colegii noştri din Uniunea Vamală.

Industria zahărului din RM a devenit astăzi un proces tehnologic european modern, cu investiţii şi cifre de afaceri de miliarde. Sunt convins că angajaţii din acest domeniu nu vor permite să se piardă tot ce au investit de-a lungul anilor în viitor, în favoarea unor interese de conjunctură ale unui grup restrîns de businessmani, care vor să asigure accesul necotrolat pe piaţa Moldovei a zahărului de trestie.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM, Vasile Bumacov, vorbind în faţa participanţilor la „Ziua cîmpului”, a remarcat, în mod special, că industria zahărului din Moldova înseamnă un proces tehnologic european avansat, principii europene de administrare a businessului, produse competitive şi acces garantat pe piaţa Uniunii Europene. Toate aceste componente trebuie păstrate şi multiplicate.