Jurnaliştii au văzut cum decurge procesul de recoltare a sfeclei şi de producere a zahărului

Marţi, 27 septembrie, compania “Südzucker Moldova” a organizat un tur de presă tradiţional în cadrul căruia jurnalişti de la cele mai importante canale mass-media din Moldova au primit informaţii din surse primare despre cum decurge procesul de recoltare a sfeclei de zahăr şi cum este produs zahărul. Totodată pe câmpul de creştere a sfeclei al întreprinderii agricole „Mihaileni Agro” şi la fabrica de zahăr din Drochia a fost prezent şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

În discuţiile cu participanţii la turul de presă, ministrul a menţionat că seceta continuă de la sfârşitul verii – începutul toamnei a fost similară celei din aceeaşi perioadă a anului 2009, când în ţară a pierit o cantitate mare a roadei de sfeclă de zahăr. „Totuşi în 2011 pierderile de producţie vor fi cu mult mai mici. Aceasta se datorează faptului că producătorii agricoli, cu susţinerea materială şi tehnică, precum şi de consulting oferite de producătorul de zahăr „Südzucker Moldova”, utilizează tehnologii agricole avansate de economisire a resurselor, utilaj agricol modern cu capacitate mare de producţie, precum şi metode adecvate de recoltare a sfeclei şi livrare a ei la fabrici”, a declarat Vasile Bumacov.

Tudor Chelari, directorul gospodăriei agricole „Mihaileni Agro” a menţionat la acelaşi subiect, că datorită asistenţei tehnice oferite de „Südzucker Moldova”, întreprinderea sa implementează tehnologia de conservare a umezelii prin afânarea minimală a solului în procesul de creştere a sfeclei de zahăr. În rezultat întreprinderea a avut o roadă de sfeclă destul de bogată chiar şi în condiţii de secetă. La momentul actual, producătorul de zahăr oferă ajutor la recoltarea roadei – transportă sfecla de la combine spre marginea terenului, suportând chletuielile şi punând la dispoziţie prorpiile maşini de transport.

Confom spuselor lui Ruslan Gheorghiţă, directorul pe materie primă la „Südzucker Moldova”, conducerea companiei a decis să înceapă cu aproape o lună mai devreme decât termenul planificat (începutul lui octombrie) recoltarea sfeclei în întreprinderile agricole partenere, pentru a evita pierderi prea mari a materiei prime din cauza condiţiilor vremii. Compania a forţat cu acest scop procesul de pregătire a fabricilor pentru sezonul de prelucrare. De asemenea a propus întreprinderilor agricole plăţi suplimentare considerabile pentru startul timpuriu de recoltare a sfeclei. Această decizie s-a dovedit a fi una absolut corectă, deoacere, după cum susţine speaker-ul administraţiei “Südzucker Moldova”, datorită acestei decizii au fost salvate aproximativ 60-70 de mii de tone de sfeclă. În total, conform prognozelor specialiştilor companiei, în acest an ea va prelucra 400 de mii de tone de sfeclă din care vor fi produse 50-55 de mii de tone de zahăr.