În Moldova a fost deschisă prima fabrică de biogaz obţinut din borhot de sfeclă de zahăr
La 20 septembrie în Drochia, pe teritoriul întreprinderii producătoare de zahăr a companiei Südzucker Moldova, a avut loc ceremonia de deschidere oficială a fabricii de producere de biogaz din borhot de sfeclă. În construcţia fabricii compania a investit peste 7,5 mln de euro.
Capacitatea de prelucrare anuală proiectată a fabricii constituie în jur de 7,3 mln metri cub de biogaz cu un conţinut de 51% metan, produs din 55 de mii de tone de tescovină presată de sfeclă de zahăr, deşeul principal rezultat în urma procesului de obţinerea a zahărului din sfeclă de zahăr. Pe parcursul primilor 2 ani vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate de sfeclă de zahăr, iar mai apoi vor fi utilizate toate deşeurile organice rezultate în urma procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr.
În timpul sezonului, biogazul obţinut, de rând cu gazul natural cumpărat de Südzucker Moldova va fi ars în cazanul fabricii, iar energia şi aburii obţinuţi vor fi utilizate în procesul de producere a zahărului. Totodată, datorită prelucrării şi transformării borhotului de sfeclă în biogaz, compania îşi va reduce cu pînă la 15% achiziţiile de gaz natural pentru asigurarea cu resurse energetice a principalei sale întreprinderi. În perioada dintre sezoane energia electrică obţinută pe bază de biogaz va fi parţial utilizată pentru asigurarea funcţionării infrastructurii fabricii de zahăr din Drochia. Cealaltă parte va fi distribuită în reţeaua electrică naţională.
Proiectul de prelucrare a borhotului din sfeclă îi va permite fabricii de zahăr din Drochia să lucreze la întreaga capacitate, practic fără întrerupere şi să utilizeze materia primă atât de scumpă: sfecla de zahăr. Deşeurile secundare rezultate în urma funcţionării instalaţiei de biogaz – un substrat, constituie un fertilizator organic de o eficienţă înaltă care urmează a fi utilizat pe câmpurile întreprinderii agricole a Südzucker Moldova şi ale companiilor agricole partenere.
Mai mult decât atât, în urma transformării borhotului de sfeclă în biogaz vor fi reduse practic în totalitate emisiile de gaz cu efect de seră în atmosferă.
Darea în exploatare a fabricii de biogaz marchează încheierea unei noi etape în cadrul programului companiei Südzucker Moldova de creştere a eficienţei energetice şi, într-un final, a competitivităţii zahărului moldovenesc. Pe lângă acestea, compania îşi aduce propria contribuţie la îndeplinirea obiectivelor pe termen lung stabilite în Strategia Naţională de Dezvoltare a Sectorului energetic a RM, care a fost elaborată în conformitate cu directivele UE, ce prevăd ca până în 2020, 20% din energia utilizată să provină din surse regenerabile de energie.