“Ziua cîmpului 2010” cu Südzucker Moldova
Duminică, 20 iunie, în raionul Făleşti, cea mai mare companie producătoare de zahăr din Republica Moldova, Sudzucker Moldova, împreună cu întreprinderile furnizoare de tehnică agricolă, agrochimie şi servicii de asigurări, a organizat pentru trei sute cele mai eficiente gospodării agricole-partenere un seminar urmat de o expoziţe cu genericul „Ziua cîmpului 2010". Acţiunea este desfăşurată de Sudzucker Moldova al doilea an consecutiv, în perspectivă compania intenţionînd să transforme "Ziua cîmpului" într-o sărbătoare corporativă tradiţională - aşa precum este obişnuit în cadrul întreprinderilor ce fac parte din concernul Sudzucker AG în ţările Uniunii Europene. Alături de cei 700 de fermieri şi membri ai familiilor acestora, drept oaspeţi de onoare ai „Zilei cîmpului 2010" de duminică au fost Valeriu Cosarciuc, Ministrul agriculturii şi industriei alimentare al Republicii Moldova, Dirk Lorenz, Ofiţer Politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Zbigniew Izdebski, membru al Consiliului de Administraţie al Südzucker-Polska, precum şi preşedinţii raioanelor Glodeni, Făleşti, Rîşcani şi Sîngerei.
„Acum un secol, Concernul Südzucker AG a fost creat de către fermieri germani, urmaşii lor şi astăzi fiind acţionari ai acestuia, - a remarcat în cuvîntul de salut Alexander Koss, spicherul Administraţiei Südzucker Moldova. - Iată de ce noi dorim ca „Ziua cîmpului" să devină sărbătoarea noastră comună - simbol al comuniunii agricultorilor europeni, care la timpul lor au obţinut succese economice, şi agriculrorilo - producători de sfeclă din Moldova, care, avînd sprijin nelimitat din partea companiei noastre, la fel urmează această cale".
În cadrul vizitei pe terenurile însămînţate cu sfeclă de zahăr şi discuţiiilor cu colegii moldoveni, Zbigniew Izdebski şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu nivelul înalt al tehnologiilor agricole aplicate în ramura sfeclei de zahăr din Republica Moldova, oferind de asemenea consultaţii pe marginea perfecţionării tehnologiilor de menţinere a umidităţii în sol, în particular, pe marginea semănatului sfeclei de zahăr în mulci.
Potrivit directorului pentru materie primă al Südzucker Moldova, Victor Hropotinschi, sfecla de zahăr asigură cea mai înaltă valoare adăugată faţă de celelalte culturi tehnice şi este una strategică pentru gospodăriile din Nordul Moldovei. Graţie unor investiţii semnificative ale companiei şi ale întreprinderilor agricole partenere ale acesteia, efectuate în dezvoltarea sectorului materiei prime în agricultură, precum şi condiţiilor climaterice favorabile din anul curent, deja acum - cu două luni înaintea începerii campaniei de recoltare - recolta biologică a sfeclei de zahăr constituie, în medie, cca 20-23 t/ha. În condiţiile în care va cădea o cantitate suficientă de precipitaţii în iulie-august, la startul sezonului de prelucrare recolta ar putea să se dubleze şi să atingă nivelul de cca 40 t/ha. Avînd în vedere că în anul curent administraţia companiei Südzucker Moldova va majora preţul de achiziţie a sfeclei proporţional cu creşterea preţurilor la zahăr, producerea ei va asigura producătorilor agricoli o rentabilitate înaltă. Acest fapt va compensa, în mare parte, pierderile lor legate de seceta fără precedent din anul trecut.
În calitate de parteneri ai „Zilei cîmpului 2010" au fost companiile KWS SAAT AG, We Trade, Syngenta, Agrimatco Service, Veaces-Nova, Diazchim, Bio Protect, Agarista Agricola, Himagromarcheting, Grinvitas, "Chiviriga Vitalie", Autotehnica, CIA Moldasig, Artasbocem, Agrostoc, AgroPiese TGR, Vadalex Agro.