„Ziua cîmpului 2009” cu Südzucker Moldova

La data de 17 iulie în raionul Făleşti, a avut loc tradiţionalul seminar de instruire pentru producătorii agricoli «Ziua câmpului». Seminarul a fost organizat de către specialiştii companiei producătoare de zahăr "Südzucker Moldova", care s-a desfăşurat pe câmpurile ce aparţin companiei agricole "Agro-SZM". În cadrul seminarului au participat oficiali de la Ministerul Agriculturii a Republicii Moldova, condus de ministrul Anatolie Gorodenco, reprezentanţi ai companiilor de furnizare "We Trade", KBC şi alte. La fel la seminar au participat peste două sute de conducători ai gospodăriilor agrare de sfeclă de zahăr din Moldova.

În timpul seminarului au fost prezentate tehnologii moderne de economisire a resurselor care prelucrează pământul şi protejează plantele. Aceste tehnologii reprezintă unul din cei mai importanţi factori de sporire a recoltei de sfeclă de zahăr şi ca rezultat mărirea rentabilităţii producerii şi micşorarea preţului de producere a zahărului. Prin urmare, utilizare pricepută a acestor tehnologii va spori competitivitate zahărului a producătorilor agricoli autohtoni pe pieţele interne şi externe. Modernizare tehnologică a producerii de zahăr şi a sfeclei de zahăr din Moldova, împreună cu protecţia avantajoasă a pieţii interne de zahăr, vor garanta eficienţa şi rezistenţa acestei ramuri chiar şi în condiţii în care riscurile sunt în creştere în legătură cu continuitatea crizei mondiale financiar-economice.

"Ramura de cultivare a sfeclei de zahăr este foarte importantă pentru sectorul agroindustrial alу raioanelor de nord a Republicii Moldova. Această ramură este importantă şi în plan agronomic - ca un „sanitar al câmpului" în structura de schimbare a culturilor cât şi în plan economic - ca o sursă importantă de venit pentru săteni" a afirmat Anatolie Gorodenco, Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare. Mai mult de atât, acest sector dispune de potenţial de export, în special, zahărul moldovenesc se exportă în Uniunea Europeană în regim preferenţial. Ţinând cont de aceşti factori, în condiţiile crizei globale şi a transformărilor de piaţă ale acestui factor, este necesar să întreprindem toate măsurile pentru protecţia pieţii interne de la presiunea materiei prime a zahărului de trestie. Consider că măsurile care deja au fost întreprinse şi convenite cu Organizaţia Internaţională de Comerţ - mărirea taxelor vamale şi înăsprirea regulamentului de import al zahărului, sunt suficiente şi în continuu de a asigura condiţii pentru producerea stabilă a zaharului de sfeclă de zahăr şi a sfeclei de zahăr"

Intensificarea procesului de cultivare a sfeclei de zahăr în Republica Moldova, este implementată cu ajutorul întreprinderii "Südzucker Moldova", de către gospodăriile agrare - parteneri ai companiei. În ultimii ani acest proces deja a oferit rezultate semnificative. Astfel, în comparaţie cu anul 2001, productivitatea medie de sfeclă de zahăr în Moldova practic a fost dublată, anul precedent a ajuns la 42 de tone/ha. Pentru consolidarea ramurii de materie primă, companie «Sudzucker Moldova» a investit peste 135 milioane de lei în construirea staţiei agro-tehnologice la fabricile sale, la fel a procurat utilaj agricol şi a utilizat tehnologii avansate.

"Scopul nostru principal este de a reduce costurile de producţie ale zahărului din Moldova şi de a crea produse competitive atât pe piaţa internă a Moldovei, precum şi pe pieţele din UE şi Rusia", a declarat speaker-ul administraţiei "Südzucker Moldova" Alexandr Koss. "În acest scop, noi investim mijloace semnificative în reechiparea fabricilor şi reducerea energiei consumate pentru producerea zahărului, care în ultimii trei ani s-a micşorat la jumătate. În plus, compania noastră de mai mulţi ani pune în aplicare programul de lungă durată de consolidare a bazei de materie primă cu scopul de a aduce recoltele de sfeclă de zahăr la nivelul european. Pentru noi toţi, care lucrăm în complexul de sfeclă de zahăr din Republica Moldova, este foarte important să păstrăm şi să amplificăm rezultatele pozitive. Acest lucru va fi posibil numai în cazul în care se va menţine nivelul actual de protecţie tarifară a acestei ramuri, dacă va continua lupta împotriva contrabandei şi se va menţine egalitatea tuturor întreprinderilor a acestei ramuri în faţa autorităţilor şi în faţa legii".