Fermierii adaptează producerea sfeclei de zahăr la noile condiții climaterice

Pe 12 iunie 2015 compania moldo-germană producătoare de zahăr Südzucker Moldova” a organizat a X-ea ediție a „Zilei cîmpului sfeclei de zahăr” în formatul unui seminar practic. La eveniment au luat parte aproximativ 150  agronomi și fermieri, directori ai gospodăriilor agricole producătoare de sfeclă de zahăr din Moldova.

Seminarul dedicat tehnologiilor inovative de cultivare a rădăcinilor dulci a avut în vizor adaptarea producerii sfeclei de zahăr la noile condiții climaterice. Ca și în anii precedenți, au rămas în topul discuțiilor selecția noilor soiuri de sfeclă de zahăr, mai productive, de rînd cu protecția plantelor și tehnologiile conservative de prelucrare a solului - no-till și mini-till.

Pentru anul curent, care pare a fi unul secetos, compania Südzucker Moldova preconizează irigarea  a peste 1000 ha de cîmpuri din 10 gospodării agricole. Această decizie a fost luată după ce experiența lui 2014 a demonstrat că recolta poate fi sporită cu pînă la 27-30 % chiar și în condiții climaterice normale. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr au remarcat, la rîndul lor, importanța acestui aspect, solicitînd autorităților Guvernului să contribuie pe toate căile pentru a repune în funcțiune fostele stații de irigare.

Ministrul agriculturii, Ion Sula, prezent la seminarul practic, a ținut să remarce că industria zahărului reprezintă un sector activ și de perspectivă, în care sunt încadrați un număr mare de agricultori. Ministrul a mai spus că, pentru ca sectorul dat să râmînă în continuare competitiv, instruirea continuă a agricultorilor trebuie să rămînă în mod constant o prioritate.

La rîndul său, speaker-ul administraţiei Südzucker Moldova, Alexander Koss, a asigurat fermierii că susținerea din partea concernului german Südzucker AG, va fi fortificată, avînd în vedere circumsanțele dificile, apărute anul trecut, cînd producătorii de zahăr din Moldova au pierdut piața rusească, căreia îi revenea o mare parte din contingentul total de export. Alexander Koss a spus că, la momentul actual, administrația companiei pe care o conduce depune eforturi considerabile pentru a mări volumele de zahăr exportate în România și Kazahstan. Speaker-ul Südzucker Moldova a mai menționat că, indiferent de dificultățile cu care se confruntă actualmente industria zahărului, producătorii autohnoni de sfeclă vor beneficia și în continuare de credite preferențiale și că prețurile pentru sfecla de zahăr din anul acesta nu vor fi mai mici decît cele oferite de concurenți.