Südzucker Moldova a dat start procesului de construcţie a fabricii de producere a biogazului din Drochia

Vineri, 21 septembrie, pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia, care aparţine companiei Südzucker Moldova, a avut loc ceremonia de lansare a proiectului de construcţie a fabricii de producere a biogazului din borhot de sfeclă de zahăr, rezultat în urma procesului de producere a zahărului din sfeclă. La ceremonie au participat prim-ministrul RM, Vladimir Filat, ministrul agriculturii şi industriei alimentare al RM, Vasile Bumacov, preşedintele consiliului de observatori al Südzucker Moldova, membru al comitetului de conducere al concernului european Südzucker AG, Dr. Thomas Kirchberg, ambasadorul Germaniei în RM, excelenţa sa Matthias Meyer şi  reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Pe parcursul anilor 2010 şi 2011 a fost elaborat şi pregătit întreg pachetul de documente ce ţin de proiectul de producere a biogazului din borhot de sfeclă de zahăr (ţinându-se cont de factorii socio-economici şi geografico-naturali, printre care şi gradul de risc seismic în regiune), de asemenea conceptul de proiect a fost coordonat cu toate instituţiile statului pentru a fi aprobat. În 2012 compania Südzucker Moldova a introdus un şir de modificări importante în conceptul iniţial de proiect cu scopul de a reduce riscurile de ordin economic, ţinându-se cont şi de schimbările climaterice ce au loc. În luna septembrie a anului curent, comitetul de conducere al concernului-mamă Südzucker AG a luat decizia finală de a realiza în practică acest proiect de investiţie. Bugetul proiectului este de circa 7,5 mln. de euro. Conform planului stabilit, fabrica de producere a biogazului va fi dată în exploatare în anul 2013. Investiţiile urmează să fie recuperate în termen de circa cinci ani.

Cu această ocazie, prim-ministrul RM, Vlad Filat în discursul său oficial a menţionat următoarele: Această investiţie este cu adevărat unică, pornind de la tehnologia care urmează să fie utilizată în producerea biogazului, materiei prime care urmează să stea la baza producerii biogazului, dar şi a modului de administrare ulterioară a acestui biogaz. În ceea ce priveşte volumul investiţiei, este o sumă relevantă de 7.5 milioane de euro. Eu sper că această investiţie va servi şi un exemplu de urmat şi pentru alţi producători şi aici nu mă refer doar la acei de zahăr din Republica Moldova."

„Pe parcursul a doi ani am lucrat intensiv la elaborarea şi analiza proiectului de construcţie a fabricii de producere a biogazului în Drochia, - a declarat Dr. Thomas Kirchberg. În rezultat a fost luată decizia de a investi în aprovizionarea cu energie nu doar a fabricii noastre, dar şi în aprovizionarea cu energie a reţelei electrice din Moldova. Construcţia fabricii de biogaz va contribui la o utilizare mai eficientă a borhotului din sfeclă - unul dintre produsele secundare principale rezultate în urma procesului de producere a zahărului. În acest fel, Südzucker AG demonstrează încă o dată că Moldova ne este dragă şi vom depune maximum efort ca să o menţinem şi mai departe pe calea progresului şi a integrării europene. Iar această nouă investiţie reafirmă încrederea noastră într-un viitor european luminos al Moldovei."

Datorită construcţiei acestei fabrici de producere a biogazului, compania Südzucker Moldova va contribui la îndeplinirea obiectivelor pe termen lung stabilite în Strategia Naţională de Dezvoltare a Sectorului energetic a RM, care a fost elaborată în conformitate cu directivele UE, ce prevăd ca până în 2020, 20% din energia utilizată să provină din surse regenerabile de energie. Pe lângă acestea, datorită transformării borhotului de sfeclă  în biogaz industrial, vor fi reduse emisiile de gaz cu efect de seră în atmosferă. Or, acest aspect este de asemenea prevăzut în strategia mai sus-numită. Plus la aceasta, în rezultatul funcţionării instalaţii de biogaz, vor fi produse deşeuri secundare - un substrat care constituie un fertilizator organic de o eficienţă înaltă

Notă: Capacitatea de prelucrare anuală proiectată constituie 55 de mii de  tone de tescovină de sfeclă de zahăr şi în jur de 7,3 mln metri cub de biogaz produs cu un conţinut de 51% metan, în condiţiile în care gazul natural conţine aproape 100% metan (1m³ de biogaz este echivalent cu 0,6 metri cub de gaz natural sau 0,56 litri de motorină).

Pe parcursul primilor 2 ani vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate de sfeclă de zahăr, iar mai apoi vor fi utilizate toate deşeurile organice rezultate în urma procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr. Biogazul obţinut, de rând cu gazul natural cumpărat de Südzucker Moldova va fi ars în cazanul fabricii, iar energia şi aburii obţinuţi vor fi utilizate în procesul de producere a zahărului. Adiţional, instalaţia de biogaz va mai genera energie termică şi electrică.